Kolombiya ordusundan bombardımanlara 1 ay daha ara

2012 yılından bu yana barış görüşmelerinin devam ettiği Kolombiya’da hükümet kalıcı bir ateşkes yerine geçici askeri vaatlerle süreci kurtarmaya çalışıyor.

2012 yılından bu yana barış görüşmelerinin devam ettiği Kolombiya’da hükümet kalıcı bir ateşkes yerine geçici askeri vaatlerle süreci kurtarmaya çalışıyor. Devlet Başkanı Santos, FARC gerillalarına yönelik bombardımanları bir ay daha askıya aldığını ilan etti.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillalarının aradan geçen bir ay boyunca ilan ettikleri tek taraflı ateşkese uyduklarını söyleyen Juan Manuel Santos, gerillalara yönelik bombardımanların 1 ay daha durdurulduğunu duyurdu. Santos, 10 Mart’ta aldığı FARC’a yönelik bombardımanları durdurma kararının bir aydan sonra da uzatılabileceğini kaydetti.

FARC’ın ateşkese uyduğuna ilişkin bilgileri bizzat Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililerden aldığını dile getiren Santos, “bu nedenle bombardımanları durdurma kararını bir ay daha uzattım ve bunu gelecekte de yapabilirim” dedi. 

Bombardımanları durdurma kararının barış müzakerelerine katkı sunacağını söyleyen Santos, FARC’a yönelik tehditlerini de sürdürdü. Santos, “zaten halka yönelik tehlike sezdiğimizde bombardımanlardan geri durmayacağımızı daha önce söylemiştim” diyerek, FARC’ı tehdit etti.

FARC ile Kolombiya ordusu arasındaki savaş 1964 yılından bu yana en az 220 bin kişinin yaşamına mal olurken, 5 milyon kişi yerlerinden edildi. Latin Amerika’nın en uzun süreli çatışması olarak bilinen iç savaşın sona erdirilmesi için Küba’nın aracılığıyla 2012 yılında başlayan müzakereler halen devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl ikinci kez Kolombiya devlet başkanlığı görevine seçilen Juan Manuel Santos, FARC ile yürütülen görüşmelerin devamını ve barışı hedeflediğini vaat ederek seçimleri kazanmıştı. Müzakerelerin kesin bir barış antlaşmasıyla sonuçlanmadan önce ateşkes ilan etmeyi reddeden Santos, görüşmelerin sağlıklı yürütülebilmesi için 10 Mart’ta FARC hedeflerine yönelik bombardımanları 1 aylığına askıya aldığını duyurmuştu.

Santos’un bu kararı FARC tarafından ‘şüpheli cömertlik’ olarak adlandırılmıştı. FARC’ın açıklamasında, 10 Mart’tan önceki son bombardımanlarda birçok gerillanın yaşamını yitirdiği ve Santos’un kendilerinin tüm haklı taleplerini susturmaya çalıştığını da dile getirmişlerdi.