Küresel ısınmanın en büyük mağduru Karayipler’de iklim zirvesi

Aralık ayında Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak BM İklim Konferansı öncesinde bölgeler bazındaki iklim diplomasisi devam ediyor.

Aralık ayında Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak BM İklim Konferansı öncesinde bölgeler bazındaki iklim diplomasisi devam ediyor. Küresel ısınmanın en çok etkileyeceği bölgelerden olan Karayipler’de düzenlenen zirve ile de diğer dünya ülkelerinin desteğinin sağlanması hedefleniyor.

Aralarında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Haiti Devlet Başkanı ve Küba Çevre Bakanı’nın da bulunduğu onlarca başbakan ve bakanın katıldığı Karayipler İklim Zirvesi dün başladı. Fransa’nın denizaşırı sömürgesi Martinique’deki Fort de France’da başlayan zirvede, küresel ısınmadan en çok etkilenecek bölge olan Karayipler’in konumu ele alınacak.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, zengin ülkelerin küresel ısınmayla mücadelede gelişmekte olan ülkelerle dayanışma içinde olmalarını istedi. Uzmanların yaptığı çalışmalarda, iklimsel değişimlerin yol açtığı zararların 2 trilyon doları bulduğunu hatırlatan Hollande, bu zararın 600 milyar dolarlık kısmının Karayipler’de olduğunu kaydetti.

İklimsel değişimlerle mücadelede dünya ülkelerinin dayanışmasına dikkat çeken Hollande, gelişmekte olan ülkelere maddi destek verilmemesi halinde, bu ülkelerin iklim mücadelesinde diğer ülkeleri ‘takip etmeyeceklerinin’ altını çizdi. Hollande, iklimsel değişikliklerle mücadele için oluşturulan Yeşil Fon’a 2020 yılına kadar 100 milyar dolar akıtılması gerektiğini de dile getirdi.

Karayipler’deki zirveyi organize eden Fransa, Aralık ayında da Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki İklim Konferansı’na ev sahipliği yapacak. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bölge ziyareti kapsamında Fransız denizaşırı illerinin yanı sıra Küba ve Haiti gii ülkeleri de ziyaret edecek.