Libya'da taraflar uzlaşma masasında

Cezayir'de Libyalı taraflar arasında devam eden krize siyasi çözüm bulmak amacıyla BM nezdinde yapılan görüşmelerin ikinci turu dün sona erdi.

Cezayir'de Libyalı taraflar arasında devam eden krize siyasi çözüm bulmak amacıyla BM nezdinde yapılan görüşmelerin ikinci turu dün sona erdi.

Libya'da çatışan tarafların temsilcileri 13-14 Nisan tarihlerinde Cezayir'in başkenti Cezayir'de bir araya geldiler.

Görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, müzakerelerin başarıyla sürdürüldüğünü ve taraflar arasında uzlaşma sağlanabilmesi için büyük mesafe kat ettiklerini belirtti.

Müzakerelerde birçok dosya ve projeyi incelediklerini aktaran Leon, "Görüşmelerde büyük başarı elde ettik. Libya'daki taraflara iki mesajımız oldu; terör tehlikesi ve siyasi istikrarın sağlanması için gerekli olan ulusal birlik hükümeti kurma sürecini hızlandırmak" dedi.

Özel Temsilci Leon ayrıca siyasi çözüm sürecini hızlandırmak için önümüzdeki günlerde Cezayir'de tekrar toplanılacağını kaydetti.

Libyalı tarafların da söz aldığı basın toplantısında Libya Vatan Partisi Başkanı Abdulhakim Bilhac, "Görüşmeler süresince bize BM'nin sunduğu siyasi çözüm taslağı üzerinde çalıştık. Fikrimize göre kapsamlı siyasi bir çözüm için üç şart gerekli; yasama organının oluşturulması, birlik hükümeti ve güvenlik biriminin yapılandırılması" ifadesini kullandı.

Libya Değişim Partisi Başkanı Cuma el-Kamati ise görüşmelerin çok olumlu bir havada geçtiğini belirterek, "Bu turda nihai karara varamadık ancak bundan sonraki turda çözüme ulaşmak için çok umutluyuz" dedi.

Trablus merkezli Milli Genel Kongre ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi heyetlerinin katılımıyla, BM gözetiminde Fas'ta başlatılan görüşmelerin yanı sıra Cezayir'de de 10 Mart'ta Libya'daki taraflar arasındaki krize siyasi çözüm bulmak için diyalog görüşmeleri başlamıştı.

Görüşmelerin birinci turunda, acil ateşkes ve teknokrat hükümet kurulmasını da içeren 11 maddelik "Cezayir Deklarasyonu" adında bir çözüm planı yayımlanmıştı.

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi Salı günü yaptığı bir açıklama ile Libya'da tarafları acilen birlik hükümeti kurmaya çağırdı.

Güvenlik Konseyi, Libya'da birlik hükümeti oluşturulmaması halinde çatışmanın taraflarına yaptırımlar uygulanabileceği uyarısında bulundu.