Macaristan idam cezasını tartışmaya açmak istiyor

Macaristan Başbakanı Victor Orban, idam cezasının yeniden uygulanmaya konulabilmesini istiyor.

 Macaristan Başbakanı Victor Orban, idam cezasının yeniden uygulanmaya konulabilmesini istiyor.

Yürürlükteki yasaların yetersiz olduğunu savunan Orban, idam cezası uygulamasına geri dönülmesi konusunun Avrupa Birliği üyeleri arasında tartışılmasını talep etti. 

Orban, "Cinayete ömür boyu hapis cezası vermek yeterince caydırıcı olmuyor" dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Avusturyalı AB Parlamenteri Joerg Leichtfried, "idam cezasını geri getirmenin barbarlık olacağını" ifade etti.

AB, üyesi ülkelerde ölüm cezası uygulamasına izin vermiyor. Macaristan'ın güneyindeki Kapoşvar kentinde bir süre önce meydana gelen bir silahlı soygunda bir tezgahtâr genç kız hayatını kaybetmiş, olay ülke genelinde tartışmaya yol açmıştı. Başbakan bu olay sonrasında idam cezasını gündeme getirmişti.

Otoriter görüşleri ve uygulamaları nedeniyle sık sık eleştirilen Orban'ın özellikle yargı ve medya üzerindeki devlet kontrolünü artırması Avrupa ülkelerinin tepkisine neden oluyor. Müttefikleri AB ve NATO, Orban'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakınlaşmasını da endişe ile karşılıyor.

Orban'ın bu girişimi daha çok iç siyasete yönelik bir adım olarak görülüyor. Zira, 2010 yılından beri iktidarda olan Orban'ın Fidesz partisi, aşırı sağcı milliyetçi Jobbik partisi karşısında güç kaybetmeye başladı.