Mars’ta su hâlâ sıvı halde

Mars’ta sadece donmuş halde bulunduğuna inanılan suyun hâlâ sıvı halde olduğuna dair yeni bulgular ortaya çıkarıldı.

Mars’ta sadece donmuş halde bulunduğuna inanılan suyun hâlâ  sıvı halde olduğuna dair yeni bulgular ortaya çıkarıldı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA)‘ya ait Curiosity uzay aracının elde ettiği yeni bilgiler Nature Geoscience dergisinde yayınlandı. Araştırma sonucu, Mars'ta günümüzde de suyun halen sıvı halde bulunduğuna dair izler keşfedildi.

Uzay aracının yaptığı ölçümlere göre, Kızıl Gezegen’in zemininin 5 santimetre civarındaki üst kısmında hava neminden bir çeşit tuz çözeltisi oluşurken, sabahları da buharlaşıyor.

Ancak bilim insanları, gezegende yaşam için çok az su olduğunu ve bu suyun çok soğuk olduğunu tahmin ediyor.

Araştırmada yer alan Kopenhag Üniversitesi'nden Morten Bo Madsen, “Zeminde kalsiyum perklorat keşfettik. Uygun koşullar altında kalsiyum perklorat atmosferdeki su buharını emer” dedi.

Madsen, bu koşulların geceleri ve kışın doğrudan güneşin doğmasının ardından ortaya çıktığını bilgisini de verdi.

Daha önce de Mars Reconnaissance Orbiter adlı uzay aracından elde edilen bilgiler ışığında, Mars'ın kutup bölgeleriyle kuzey ve güney yarım kürede orta enlemler civarında buzullar olduğu tespit edilmişti. Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, buzulların yaklaşık 150 milyar metreküp su tuttuğu ve Mars’ın tüm yüzeyini 1,1 metre kaplayacak kadar yoğun olduğu tahmin edilmişti.