Merkel seçim propagandasına yalan söylemiş

Almanya’da NSA skandalı sonrası ortaya çıkan yeni bilgiler, Başbakan Angela Merkel ve bir önceki hükümet ortaklarının seçmenlerini yanılttığını gösteriyor

Almanya’da NSA skandalı sonrası ortaya çıkan yeni bilgiler, Başbakan Angela Merkel ve bir önceki hükümet ortaklarının seçmenlerini yanılttığını gösteriyor. Merkel’in 2013 seçimleri öncesinde ABD ile karşılıklı espiyonaj faaliyetlerini durdurma konusunda yalan vaatte bulunduğu iddia ediliyor.

Süddeutsche Zeitung gazetesi ile NDR ve WDR televizyonlarının ortak haberlerine göre, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) etrafındaki tartışmalarda seçmene yalan söylendi.

2013 yazında Edward Snowden’in açıkladığı belgeler sayesinde, NSA’nın Almanya’da hükümet dahil birçok kurumu dinlediği anlaşılmıştı. Angela Merkel’in üyesi olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Hür Demokrat Parti (FDP) hükümeti, ABD ile müzakere ederek, karşılıklı espiyonaja son verecek bir ‘No-Spy’ antlaşması imzalamak istiyorlardı.

ABD ANTLAŞMA SÖZÜ VERMEMESİNE RAĞMEN PROPAGANDASI YAPILDI

Eylül 2013 seçimleri öncesine denk gelen dinleme ve takip skandallarının olumsuz etkilerinden çekinen Merkel ve hükümet, ABD’nin No-Spy antlaşması teklif ettiğini iddia etmişlerdi. Bu iddia, Merkel’in en yakınındaki kişi olan Başbakanlık Dairesi Başkanı Ronald Pofalla tarafından Ağustos 2013’te kamuoyuna duyurulmuştu.

Ancak, Süddeutsche Zeitung, NDR ve WDR’nin haberine göre, ne Angela Merkel ne de hükümetin ABD’den aldığı herhangi bir antlaşma talebi yoktu. Merkel ve dönemin dışişleri bakanı Guido Westerwelle’nin gerçekte sadece ‘ABD’nin böylesi bir antlaşmaya ilişkin teklifi düşünecekleri’ bilgisi olduğu ortaya çıktı.

İddiaya göre, Guido Westerwelle ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry arasındaki görüşmede, No-Spy antlaşmasına olumlu bakmasına rağmen Kerry, Alman meslektaşına antlaşmaya dair herhangi bir garanti vermedi.  Buna rağmen hükümet üyeleri seçim kampanyası boyunca ABD’nin No-Spy antlaşması teklif ettiğine dair propaganda yapmışlardı.

Haziran 2013’te NSA’ya ait gizli belgeleri dünya kamuoyuyla paylaşan Edward Snowden, Amerikan gizli servislerinin dünya genelinde yaptığı dinleme ve takipleri de ortaya çıkarmıştı. NSA’nın Alman istihbarat örgütü BND’nin de yardımıyla Alman vatandaşlarını ve şirketlerini takip ettiği de belgelerden anlaşılmıştı.

BND’nin ayrıca Alman vatandaşlarına ait kişisel bilgileri de NSA ile paylaştığı ortaya çıkmıştı.