Milyonlarca vizon öldürüldü, şimdi topraktan çıkarılacaklar!

Danimarka, koronavirüs gerekçesiyle milyonlarca vizonu öldürdü. Büyük bir kirliliğe yol açacakları endişesiyle bu kez topraktan çıkarılmaları hesaplanıyor.

Hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre yerel kirliliğin önüne geçmek amacıyla gelecek yıl 4 milyon vizon gömüldükleri yerlerden çıkarılacak.

Bu operasyonun, koronavirüsün bulaşma ihtimali ortadan kalktıktan sonra gelecek altı ay içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor. Vizon cesetleri daha sonra sıradan atıklar gibi yakılacaklar.

Ziraat Bakanlığı, "vizonların tehlikeli biyolojik atıklar olarak ele alınmalarından kaçınmak istiyoruz" dedi.

Kasım ayında ülkenin batısındaki Helstobre ve Karub yakınında iki askeri sahada aceleyle kazılan çukurlara vizonlar gömülmüştü.

Vizon krizinin yönetimi konusunda zaten ağır eleştiriler alan hükümet, toplu mezarların yeraltı suları ve yakındaki göller için çevresel risk oluşturabileceğini kabul etti.

Bakanlığa göre, toplu mezarların oluşturduğu risk acil bir durum değil ve çevre yetkilileri durumu yakından takip ediyor.

Vizon derileri konusunda dünyanın birinci ihracatçısı olan Danimarka, insanlar için aşının etkisini tehdit edebilecek bir koronavirüs mutasyonu nedeniyle Kasım ayında 15 milyonu aşkın vizonu öldürme işlemini başlatmıştı.

Ancak bu karar, özellikle hukuki temelin yetersizliği nedeniyle siyasi krize dönüşmüştü.

Bunun üzerine Ziraat Bakanı istifa etmiş, Başbakan Mette Frederiksen "gözleri yaşlı" halde özür dilemişti.

2022 yılına kadar vizon yetiştiriciliğini yasaklayan bir yasa tasarısının bu Pazartesi günü nihai olarak onaylanması bekleniyor.

Vizonlar mevcut durumda Covid-19'un bulaşabileceği ve daha sonra onlardan da insana yeniden bulaşabileceği tek hayvan olarak biliniyor.