Moskova toplantısında tansiyon yükseldi

Rusya'nın çağrısı ile Moskova'da ikincisi yapılan istişare toplantılarının sonucu bu gün belli olacak

Rusya'nın çağrısı ile Moskova'da ikincisi yapılan istişare toplantılarının sonucu bu gün belli olacak. Dün gece Suriye rejimine bir uyarı metni kaleme alan PYD ve Rojava kantonları temsilcileri, rejim ile muhalefetin ayrı ayrı hazırladıkları metinlerin tek metin haline getirilmesini istiyor.

Rusya'nın çağrısı ile Moskova'da ikincisi yapılan Suriye'de çözüm toplantıların geleceği, toplantıya katılan rejim ve muhalif kesimin ortak metinde anlaşıp anlaşmamasına göre bu gün belli olacak. Toplantıların dördüncü ve son günü olan bu gün, dün gelmesi beklenen; ancak gelişi iptal edilen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisinin de toplantıya katılması bekleniyor. Öte yandan yine dün gece saatlerde Suriye rejimine bir uyarı metni kaleme alan PYD ve Rojava kantonları temsilcileri ise rejim ile muhalefetin hazırladığı ayrı metinlerin tek metin haline getirilmiş halinin sunulmasının ardından, rejimin tavrına göre uyarı metnini sunup sunmayacaklarına karar verecek.

‘REJİMDEN CEVAP BEKLENİYOR’

PYD ve Rojava kantonları temsilcileri adına konuşan PYD Fransa Temsilcisi Dr. Halid İsa, bundan sonra topun rejim temsilcilerinde olduğunu, muhalefetin taleplerine yönelik herhangi bir iyi niyet adımı görmediklerinde Moskova toplantılarına katılmayacaklarını ifade ederken, toplantıya katılan diğer muhaliflerin büyük çoğunluğu ise aynı şekilde düşünmekle beraber, rejimin son hareketini görmeden bir karara varmanın veya eyleme geçmenin Moskova toplantılarının geldiği noktaya kadar yapılan çalışmayı tehlikeye soktuğunu düşünüyor.

Dün gece PYD ve kanton temsilcilerinin imzası ile yayınlanan metinin ardından hızlanan görüşme trafiğinin ardından bu sabah açıklama yapan İsa, bu günkü toplantı yapılmadan çekilmeyeceklerini, metnin toplantıya sunumu içinse toplantıya katılan diğer muhaliflerin yoğun ısrarı sonucu rejimin tavrını bekleyeceklerini söyledi.

Toplantının öncede ilan edilen programına göre; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ve BM temsilcisinin toplantıya katılmaması ise Moskova toplantılarının geldiği noktada Rusya'nın tavrına ilişkin soru işaretleri doğurdu. Öncelikle BM'den gelen temsilcinin beklendiği gibi BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yerine yardımcısının toplantıya katılmak üzere gelmesi katılımcılar ve Ruslar tarafından kabul edilmedi. Tarafların, Moskova toplantılarının kamuoyundaki algısına olumlu etki yapmasının yanında, yetkilerinin de toplantıda konuşulan konuların tümünü kapsaması ihtiyacı nedeni ile toplantıya daha yetkili bir makamın katılmasında ısrarcı olması üzerine BM yetkilisi toplantıya katılmazken, Lavrov'da istemeden katılımını ertelemek zorunda olduğu açıklaması ile ziyaretini iptal etti. Her iki önemli ziyaretçinin de toplantının bu günkü son bölümünde katılması bekleniyor.