Nijer'de uranyum ocağında grev

Nijer'in kuzeyinde Areva grubuna ait iki maden ocağında yüzlerce işçi üç günlük greve gitti. İşçiler daha önce sözü verilen, primlerinin ödenmesini talep ediyorlar.

Nijer'in kuzeyinde Areva grubuna ait iki maden ocağında yüzlerce işçi üç günlük greve gitti. İşçiler daha önce sözü verilen, primlerinin ödenmesini talep ediyorlar.

Greve öncülük eden iki sendikada biri olan maden işçileri sendikası Synamine yöneticisi Musa Mutari, "Kalan primlerimizin ödenmesi için üç günlük grev yapıyoruz" dedi.

Mutari'ye göre şirket 1332 işçinin her birine yaklaşık 1500 Euro’ya denk gelen prim sözü verdi. Ancak maden görevlilerine 600 Euro verildiğini ifade eden Mutari, kalan 900 Euro’yu istediklerini söyledi.

Çok uluslu Fransız nükleer şirketi Areva, grevi doğrularken, sözü verilen primin 2015 yılını kapsadığını belirtti.

Areva, maden ocağını yürüten Somaïr şirketinin 2015 yılı mali hedefler primine ilişkin avans vermeyi reddettiği için grev yaşandığını belirtti. Şirket, henüz yılın başında olduklarını gerekçe göstererek primin tümünü vermeyi reddediyor.

Maden işçileri sendikası, grevin ilk gününde yüzden 80'i aşkın katılım olduğunu söyledi. Areva şirketi ise sadece bir kaç yüz işçinin greve gittiğini ileri sürdü.

Areva şirketi Mart ayında 4.8 milyar Euro’luk rekor kayıp yaşadıklarını belirterek, 2017'de bir milyar Euro’luk geniş bir tasarruf planı açıkladı.

Fransız nükleer devi Areva Nijer'in kuzeyindeki İmuraren Uranyum Maden Ocağı şantiyesinde 170 işçinin işine son verdi. Uranyum ocağı Ağustos ayından beri durdurulmuş.

Nijer uranyumu Areva'nın toplam uranyum üretiminin yüzde 35'ini temsil ediyor. Uranyum zenginleştirildiğinde nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılıyor.