Norveç Batı Avrupa’ya gaz ihracatında Rusya’yı geride bıraktı

Avrupa ülkelerine gaz ihracatında ön sırada gelen Rusya’nın enerji piyasasındaki payı azalıyor. AB’nin ithal ettiği gazda Norveç’in payı Rusya aleyhine artış gösteriyor.

Norveç kamu şirketi Gassco ile Rus gaz devi Gazprom tarafından açıklanan rakamlara göre, Batı Afrika ülkelerine gaz ihracatında ilk sırayı Norveç alıyor. Avrupa Birliği (AB) toplamında Rusya en önemli gaz ihracatçısı olmaya devam ederken, Avrupa piyasasındaki payı ise Norveç lehine azalıyor.

Buna göre Norveç, Batı Avrupa ülkelerine geçtiğimiz yılın son çeyreğinde 29 milyar metreküp gaz satışı yaparken, bu yılın ilk üç ayında da aynı oranda satış gerçekleştirdi. Aynı dönemde Rusya’nın Batı Avrupa’ya yönelik gaz ihracatı ise, her çeyrek başına 20 milyar metreküple sınırlı kaldı.

Rusya, AB genelinin en önemli gaz ihracatçısı olmaya devam ederken, toplamda yüzde 43 olan payı ise yüzde 42’ye geriledi. Geçtiğimiz yıl Rusya’nın ihraç ettiği gazın miktarı ise yüzde 10 azaldı.

Norveç’in AB ülkelerinin gaz ithalatındaki payı ise artış gösterdi. AB ülkelerinin ithal ettiği gaz içerisinde Norveç’in payı yüzde 34’ten yüzde 38’e yükseldi.

Rusya’dan gaz ithalatındaki azalmada, Ukrayna krizi nedeniyle AB’nin Rus gazına ‘bağımlılığı sonlandırma’ hedefinin etkisi olduğu biliniyor.