NSA Alman istihbaratını casusluk faaliyetleri için ‘kullanmış’

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Alman istihbaratıyla işbirliğini kullanarak, Avrupa'daki bazı ülkelere ve şirketlere karşı casusluk faaliyetlerini gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Alman istihbaratıyla işbirliğini kullanarak, Avrupa'daki bazı ülkelere ve şirketlere karşı casusluk faaliyetlerini gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

Der Spiegel dergisinin haberine göre, NSA yıllarca Alman dış istihbarat örgütü BND'nin bilgisi dahilinde Almanya'da ve bazı batı Avrupa ülkelerinde casusluk faaliyetlerini yürüttü.

İddiaya göre, NSA teknik keşif için 10 yıldan fazla bir süreden beri BND'ye İP adresleri veya cep telefonu numaralarını iletiyordu. Bu BND'nin sistemleriyle dünyanın çeşitli bölgelerindeki hedefler takip ediliyordu.

NSA ile yapılan işbirliğinin ikili anlaşmalara aykırı olduğunun sonradan BND çalışanlarınca fark edildiği iddia edilen haberde, BND’nin sunduğu bilgilerle Amerikan istihbaratının birçok Avrupa şirketini takip ettiği belirtildi. NSA’nın BND’den aldığı bilgilerle EADS adlı silah şirketi, Avrupa'da helikopter ve uçak parçaları üreticisi Eurocopter ve Fransız resmi daireleri de dahil kurumları hedef aldığı anlaşıldı.

FARK EDİLDİ AMA SİSTEMATİK OLARAK İNCELENMEDİ

BND'nin ABD istihbaratına sunduğu belgelerin kullanım amacını bilmesine rağmen NSA'dan gelen söz konusu bilgilerin yer aldığı listeyi sistematik olarak incelemediği de iddialar arasında.

ABD'nin küresel düzeydeki casusluk faaliyetlerine ilişkin belgeler eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından 2013 yılında ortaya çıkarılmıştı. Ancak skandala rağmen 2013'den sonra BND'nin NSA'dan gönderilen arama kelimelerinden yaklaşık 2 bin kelimenin Almanya ve Avrupa'nın çıkarlarına aykırı olduğu tespit edildi.

Siyasetçilerin dinlendiğinin açığa çıkmasına da sessiz kalan BND'nin bu gerçeği Başbakanlığa iletmediği, bunun yerine bir alt bölüm yöneticisinin NSA'ya ‘bu tür ihlallerden kaçınılması’ yönünde uyarıda bulunduğu da ortaya çıktı.

40 BİN KELİME AVRUPA ÜLKELERİNİN ÇIKARLARINA AYKIRIYDI

Öte yandan Federal Meclis'te ABD'nin küresel casusluk faaliyetlerini araştırmak için bir yıl önce kurulan komisyonun da NSA tarafından iletilen söz konusu arama kelimelerini incelediği ve toplam 40 bin kelimenin Almanya ile diğer Batı Avrupa ülkelerinin çıkarlarına aykırı olduğu anlaşıldı.

Başbakanlığın ise tüm yaşananlar hakkında Mart ayında bilgilendirildiği ve bu olayın incelenmesi talimatının bu tarihten sonra verildiği de edinilen bilgiler arasında.

İstihbarat servislerinden sorumlu olan Başbakanlık Dairesi’nden sorumlu Bakan Peter Altmaier, Federal Meclis'teki NSA Araştırma Komisyonu üyelerini konuyla ilgili dün bilgilendirdi.

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın iki yıl önce sızdırdığı belgelerle ABD'nin Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkarılmıştı. Rusya tarafından geçici iltica hakkı verilen Snowden ifşa ettiği belgelerde, NSA'nın Alman vatandaşlarını, büyük şirketleri ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği ortaya çıkmıştı.

İki ülke arasında istibharat düzeyinde yeniden görüşmelerin yapılmasına yol açan skandal sonrasında Federal Meclis'te iddiaları araştırmak üzere NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

Yine geçtiğimiz yıl Temmuz ayı başında BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Söz konusu ajan, yaklaşık 2 yıl çift taraflı çalıştığını ve 2012 yılından sonra birçok belgeyi ABD istihbaratına verdiğini itiraf etmişti.