Obama Afganistan'dan çekilmeyi yavaşlattı

Obama, Afganistan'daki yaklaşık 10 bin askerin geri çekilme hızının yavaşlatıldığını açıkladı. Obama, bu askerleri artık savaş rolünde olmadığını ve çekilme için belirlenen takvimin değişmediğini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Afganistan'daki yaklaşık 10 bin askerin geri çekilme hızının yavaşlatıldığını açıkladı. Obama, bu askerleri artık savaş rolünde olmadığını ve çekilme için belirlenen takvimin değişmediğini belirtti.

Obama bu açıklamayı, altı ay önce iktidara gelen Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin, Beyaz Saray'a gerçekleştirdiği ilk ziyaret sırasında yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama, 9 bin 800 askerin 2015 yılı sonuna kadar Afganistan'da kalacağını söyledi. Geri çekilmeye ilişkin daha önce açıklanan takvimde, bu sayının yarıya düşürülmesi öngörülüyordu.

Bir kaç aylık bir geciktirme yaşanacağını ifade eden Obama, Afgan güvenlik güçlerinin başarmasına yardım etmek için her şeyi yapacaklarını söyledi.

Amerikan askeri birliklerinin 2016'da geri çekilme planı, bu yılın sonunda oluşturulacak. Beyaz Saray'a göre 2016 sonuna kadar askerler geri çekilecek ve sadece Kabil'deki Amerikan üssüne bağlı askeri bir varlık bulundurulacak.

Amerikan ordusu 11 Eylül 2001 saldırılarını gerekçe göstererek, Afganistan'a müdahalede bulunmuştu. Amerikan müdahalesi resmi olarak 2014 sonunda sona erdi.

Ancak alanda halen 10 bine yakın Amerikan askeri bulunuyor. Bunlar daha çok anti-terörizm adı altında yürütülen operasyonlara ve Afgan güvenlik güçlerinin eğitimi üzerinde yoğunlaşıyor.

Afganistan'da 2001'den bu yana 2300'ü aşkın Amerikan askeri öldü, 22 binden fazlası yaralandı. Bu müdahalenin faturası bir trilyon dolar olarak hesaplandı.