Obama: Küba ‘teröre destek veren devlet’ değil

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Küba arasında ilişkilerin yeniden geliiştirilmesi kapsamında Küba’ya yönelik terörizm suçlamaları da ortadan kalkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Küba arasında ilişkilerin yeniden geliiştirilmesi kapsamında Küba’ya yönelik terörizm suçlamaları da ortadan kalkıyor. Başkan Obama, Küba’yı ‘teröre destek veren devletler’ listesinden çıkarma isteğini Kongre’ye iletti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD yönetiminin Küba hükümetiyle arasındaki anlaşmazlıkların devam ettiği, ancak buna rağmen Küba’nın siyasi karar ve icraatlarının ‘terörizmi destekleyen devlet’  kategorisine giremeyeceğine dikkat çekildi.

Açıklamada, “Küba hükümeti son 6 ayda uluslararası terörizme hiçbir destek vermedi” denildi.

ABD Başkanı’nın Kongre’ye ilettiği nota yönelik senatörlerin 45 gün içinde cevap vermeleri gerekiyor.

Küba 1982 yılından bu yana ABD’nin teröre destek veren ülkeler listesinde yer alıyordu. Dönemin ABD başkanı Ronald Reagan’ın aldığı karar, Küba’nın Bask ülkesinden ETA ve Kolombiya’da FARC gerillalarına verdiği desteğe dayandırılıyordu.

ABD’nin ‘teröre destek veren devletleri’ sıraladığı listesinde Suriye, Sudan ve İran da bulunuyor.

Küba’nın listeden çıkarılması halinde ABD’de büyükelçilik açmanın yanı sıra, Amerikan bankacılık sistemine erişim gibi birçok noktada var olan yasaklar da kalkmış olacak.