Orta Akdeniz üzeri AB’ye göç akışı ikiye katlandı

Avrupa’nın sınır ve sahil güvenlik kurumu Frontex, 2023 yılında orta Akdeniz üzerinden Avrupa Birliği’ne giriş yapan göçmenlerin sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre ikiye katlandığını bildirdi.

Yunanistan’da yaşanan göçmen trajedisinin ardından bir açıklama yapan Frontex, 2023 yılının ilk beş ayında orta Akdeniz yolu üzerinden 50 bin 300 düzensiz giriş gerçekleştiğini belirtti.

Bu sayının 2017’den bu yana en yüksek sayıyı ifade ettiği dile getirildi. 

Frontex, 2022 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında orta Akdeniz üzerinden AB’ye girişlerde iki kat artış olduğunu açıkladı.

Ocak ile Mayıs sonu arasında Avrupa Birliği’ne ulaşan toplam göçmen sayısının ise 102 bin olduğu ifade edildi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12’lik bir artışa tekabül ediyor.

Orta Akdeniz’in dışında en aktif yolun Batı Balkanlar olduğu belirtildi. Buradan beş ay içerisinde 30 bin 700 giriş tespit edildi.  2022 yılının ilk beş ayı ile kıyaslandığında yüzde 25’lik bir artış var.

Orta Akdeniz ve Batı Balkanlar hariç tüm diğer yollardan girişlerin gerilediği bilgisi verildi. Batı Akdeniz’den girişler yüzde 6 azalırken, Batı Afrika yolu kullanılarak yapılan girişler yüzde 47 oranında azaldı.