Ortadoğu'da 15 milyon çocuk okula gidemiyor

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF Beyrut'ta yayınladığı bir raporda, Ortadoğu'da 12 milyon çocuğun okula gitmediğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF Beyrut'ta yayınladığı bir raporda, Ortadoğu'da 12 milyon çocuğun okula gitmediğini açıkladı.

Bu rakam Irak ve Suriye'deki çatışmalar nedeniyle okulu bırakan öğrencileri kapsamıyor.

UNICEF, her iki ülkede çatışma nedeniyle okula gitmeyen çocukların sayısı da eklendiğinde, bu rakamın 15 milyona çıktığını kaydetti.

İlkokula gitmeyen çocukların sayısının son on yılda yarı oranında azaldığını ifade eden UNICEF, "Fakat son yıllarda hiçbir ilerleme kaydedilmedi" dedi.

Raporda ilköğretimde 4,3 milyon, kolej düzeyinde 2,9 milyon öğrencinin okula gitmediği belirtiliyor.

Ayrıca 5,1 milyon öğrenci anaokullarına alınmadığının vurgulandığı raporda, toplamda 12,3 milyon öğrencinin okula gitmediği kaydediliyor.

Bu rakam, Ortadoğu'da okul önceci, ilkokul veya lise çağındaki çocukların yüzde 15'ine denk geliyor.

Bölgenin dokuz ülkesinde yapılan araştırma sonucu hazırlanan rapora göre, yoksulluk çocukların okula gidememesinin nedenleri arasında yer alıyor.

Birçok vakada aileler defter ve üniforma gibi çocuklarının eğitim masraflarını ödeyemiyor. Bazı ailelerin de mali nedenlerden dolayı çocuklarını çalıştırmaya karar verdiği belirtiliyor.