Paris İklim Konferansı’nın başarısı ‘kolay olmayacak’

Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’na ev sahipliği yapacak Fransa’nın İklim Özel Temsilcisi Nicolas Hulot, konferansa dair müzakerelerin zorlu geçtiğini söyledi. Hulot, konferansın başarısının da kolay olmayacağına dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’na ev sahipliği yapacak Fransa’nın İklim Özel Temsilcisi Nicolas Hulot, konferansa dair müzakerelerin zorlu geçtiğini söyledi. Hulot, konferansın başarısının da kolay olmayacağına dikkat çekiyor.

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından küresel ısınma ve çevre ile ilgili konulardaki özel temsilcisi Nicolas Hulot, Aralık ayında düzenlenecek iklim konferansında başarıya ulaşmanın ‘kolay olmadığını’ itiraf etti.

Ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) konferansına ev sahipliği yapmasının önemine değinen Hulot, “Konferansın başarılı olması için gereken şartları oluşturmak kolay olmayacak” dedi.

Fransa’nın konferansın kesin bir sonuç elde edebilmesi için elinden geleni yaptığını savunan Nicolas Hulot, yapılan diplomasinin birçok zorluklar içerdiğini kaydetti. Hulot, “bu konuyu iki açıdan ele almak gerekiyor: hem tarafların teker teker sorunlarına ve acılarına cevap olmak hem de uzun vadeli çıkarları gözetmek gerekiyor. Yani, geleceği bugüne feda etmemek gerekiyor. (Müzakereler) kimi zaman tam bir ‘karmaşıklıklar kavşağına’ benziyor” diye konuştu.

İYİ NİYET ÇAĞRILARI ‘TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL’

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın dün yaptıkları ‘bir iklim antlaşması’ çağrısını değerlendiren Nicolas Hulot, bu çağrıların tek başına yeterli olmadığının altını çizdi. Hulot, şöyle dedi: “ (Çağrı yapılması) iyidir, ancak bu tek başına yeterli değil. Sanayi devrimi öncesine oranla küresel ısınmanın 2 derece ile sınırlandırılmasını hedefleyen İklim Konferansı’na sadece 6 ay kaldı ve halen yapılması gereken birçok şey var. Bunların başında da, küresel ısınmadan en çok etkilenen ülkelerle dayanışmamızı kesin olarak deklare etmek bulunuyor.”

ISINMANIN 2 DERECEYİ GEÇMESİ BÜYÜK FELAKETLER GETİRECEK

Kyoto Protokolü’nün yerini alacak bir iklim sözleşmesini hedefleyen BM İklim Konferansı, Kasım ayı sonunda Paris’te toplanacak. Uzmanlar, iklimsel değişikliklere yol açacak küresel ısınmanın 2100 yılında 19’uncu yüzyıla oranla 2 derece ile sınırlandırılması gerektiğinde birleşiyorlar.

2 derecenin üstündeki bir ısınmanın birçok iklimsel dengeyi alt üst edeceği ve yüz milyonlarca insanı mülteci durumuna sokacak doğal afetlere yol açacağı tahmin ediliyor. Isınmanın 4 dereceyi bulması halinde ise dünya üzerindeki birçok kıyı ülkesi yaşanılmaz hale gelecek ve tarım topraklarını önemli bir kısmı ekilemez hale gelecek.