‘Petrol şirketi ahlak dışı kar politikası nedeniyle vergilendirilmeli’

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres petrol ve gaz şirketlerinin özel vergilere tabi tutulması çağrısında bulundu.

Ukrayna'daki savaşın tetiklediği enerji fiyatlarındaki artışın sektör kârlarını yeni zirvelere taşıdığı bir dönemde açıklamalarda bulunan Guterres, şirketlerin krizden kazanç sağlamasının "ahlak dışı" olduğunu söyledi.

Petrol şirketi BP geçtiğimiz günlerde son 14 yılın en büyük kârını açıklarken, Shell'in Nisan-Haziran dönemindeki kârı rekor kırdı.

En büyük enerji firmalarından dördü - Exxon, Chevron, Shell ve TotalEnergies - son çeyrekte yaklaşık 51 milyar dolar kazanarak geçen yılın aynı döneminde elde ettiklerinin neredeyse iki katını elde etti.

Guterres, "Bu korkunç açgözlülük en yoksul ve en savunmasız insanları cezalandırırken, tek ortak evimizi de yok ediyor," dedi.

Guterres "Tüm hükümetleri bu aşırı karları vergilendirmeye ve fonları bu zor zamanlarda en savunmasız insanları desteklemek için kullanmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz ay Birleşik Krallık, enerji firmalarına yönelik %25'lik bir 'talih kuşu vergisi'ni onayladı; hükümet bu verginin bir defaya mahsus olmak üzere 25 milyar Sterlin toplayacağını ve bu sayede artan hane halkı enerji faturalarının karşılanmasına yardımcı olacağını söylüyor.

İtalya gibi diğer bazı ülkeler de benzer önlemler aldı.

Ancak Fransız milletvekilleri kısa bir süre önce böyle bir adımı reddetti ve bazı Kongre üyelerinin talih kuşu vergisi önerisine rağmen ABD'de çok az siyasi ivme var.