Polisario, Trump'ın Batı Sahra kararını kınadı

Afrika'nın kuzey batısındaki Batı Sahra'da Fas'a karşı bağımsızlık mücadelesi veren Polisario Cephesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Fas'ın Batı Sahra'da egemenliğini tanımasını en sert ifadelerle kınadı.

Batı Sahra İletişim Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Polisario ve Sahra hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump'ın Fas'a ait olmayanı Fas'a mal etmesi kararını en sert ifadelerle kınıyor" dedi.

20 Ocak'ta Beyaz Saray'ı terk edecek olan Trump, Perşembe günü Fas'ın Batı Sahra'daki egemenliğini tanıyan bir karar aldı. Fas yönetimi de gecikmeden İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararı aldı.

Polisario, "Trump'ın kararı Sahra sorununun hukuki niteliğinde bir değişim yaratmayacak zira uluslararası toplum Fas'ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanımıyor" dedi.

Açıklamada, "Trump'ın kararının Birleşmiş Milletler şartı ve Afrika Birliği'nin kurucu ilkelerinin açık ihlali olduğu ve uluslararası toplumun Sahra Cumhuriyeti ile Fas Krallığı arasında çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmayı hedefleye çabalarını frenlediği" tepkisinde bulunuldu.

Polisario, BM ve Afrika Birliği'ni "Batı Sahra üzerindeki işgaline son vermesi için Fas üzerinde baskı kurmaya" çağırdı.