Portekiz'de orman yangınları: 7 ölü, binlerce tahliye

Portekiz, ülkenin dört bir yanını saran orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Yangınlarda en az 7 kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi tahliye edildi.

Yetkililer ülkenin dört bir yanında çıkan orman yangınlarında 7 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. En son salı günü, yangınla mücadele ederken araçlarının alevler arasında kalması sonucu üç itfaiyeci hayatını kaybetti.

3.700’den fazla itfaiyeci ve yüzlerce araç alevlere karşı seferber olmuş durumda. 

En büyük hasar ülkenin kuzeyindeki Viseu ve Aveiro bölgelerinde meydana geldi. Pazartesi akşamına kadar yaklaşık 10.000 hektarlık alan kül oldu ve bu rakam yaz boyunca yanan alanın toplamına eşit düzeyde.  

Yangınlar şiddetli rüzgarlar ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle hızla yayılıyor. Yetkililer, yangın riski yüksek olduğu için ilan edilen “alarm durumunu” perşembe akşamına kadar uzattı.

Başbakan Luis Montenegro, yangınlar nedeniyle tüm programlarını iptal ederek, önümüzdeki günlerin çok zorlu geçeceğini belirtti. Lizbon yönetimi, Avrupa sivil koruma mekanizmasını harekete geçirerek Fransa, İtalya, Yunanistan ve İspanya’dan su taşıyan uçaklar talep etti.

Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle sıcak hava dalgalarının sayısının ve şiddetinin artmasının yangınlara zemin hazırladığını vurguluyor. Özellikle İber Yarımadası, küresel ısınmanın etkilerini ağır bir şekilde yaşıyor. Son günlerdeki yangınlar, 2017'de yüzden fazla insanın ölümüne neden olan yangınların anılarını canlandırdı.