Rusya İran'a S-300 satışının önünü açtı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tahran'a S-300 füze savunma sistemlerinin satışı ve teslimatının yolunu açan kararnameyi imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tahran'a S-300 füze savunma sistemlerinin satışı ve teslimatının yolunu açan kararnameyi imzaladı.

Rusya'ya göre İran ile Lozan'da nükleer program konusunda varılan çerçeve anlaşması buna izin veriyor. Yaptırımların olası kaldırılmasını beklemeye gerek yok.

Rusya'nın bu girişimine ilk tepki İsrail'den geldi. İsrail, Rusya'nın S-300'leri satma olasılığının 2 Nisan'da Tahran'a meşruiyet tanıyan Lozan anlaşmasının sonucu olduğunu savunuyor.

İsrail İstihbarat Bakanı Yuval Steinitz, "Bu duyuru, yaptırımların kaldırılmasını takip edecek olan ekonomik büyümenin İran tarafından İran halkının yararı için değil, silahlanma için kullanılacağını kanıtıdır" dedi.

Kremlin'in satış yasağını kaldırmasına Beyaz Saray'dan da tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, "Uzun zamandan beridir bu konudaki endişelerimizi ifade ediyoruz" dedi.

İran Ulusal Güvenlik Kurulu Sekreteri Ali Şamhani Moskova ziyaretinde yaptığı açıklamada İran'ın bu yıl içinde S-300 bataryalarını almayı umut ettiğini söyledi.

S-300 füze sistemlerine ilişkin anlaşma 2007 yılında yapıldı. Rusya'nın 800 milyon dolar değerindeki beş adet S-300 hava savunma bataryasını İran'a vermesi gerekiyordu.

Ancak bu anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin nükleer programdan dolayı İran'a uyguladığı ambargo nedeniyle Eylül 2010'da askıya alındı.

İran ile Rusya, Batılıların ekonomik yaptırımlarının hedefinde yer alıyor. Tahran nükleer programından ötürü, Rusya ise Ukrayna krizinden dolayı yaptırımlara maruz kalıyor.