Şiddet oyunları stresi arttırıyor

Fransız ve Katarlı araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmaya göre şiddet içerikli oyunlar stres düzeyini arttırıyor.

 Fransız ve Katarlı araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmaya göre şiddet içerikli oyunlar stres düzeyini arttırıyor.

Biri Grenoble Üniversitesi’nden, diğeri de Katar'dan iki araştırmacı şiddet içerikli oyunlara ilişkin ortak bir araştırma yaptı. Araştırmada şiddet oyunlarının, oyuncuları daha şiddetli yaptığı konusunda bir tespit yapılmıyor ancak stres düzeyini arttırdığı vurgulanıyor.

Araştırma için 87 üniversite öğrencisi seçildi. Bunlar rastgele 20 dakika boyunca, ya şiddet içerikli bir oyun ya da aynı düzeyde zorlu bir aksiyon oyunu oynadı.

Video oyunlardaki ışığın oyuncuların görsel algısı üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmacılar, daha sonra oyunculara diktatör Saddam Hüseyin döneminde yaşanan Kürt soykırımına ilişkin bir metin okuttular.

Okuma sırasında, sesleri kayda alındı ve ses tellerindeki mikro titremeleri ölçen bir bilgisayar programında incelendi. Bu ses ölçümüne göre şiddet içerikli bir video oyunu oynayan katılımcıların stres seviyesi diğerlerine göre daha yüksek çıktı.

Grenoble’daki Pierre-Mendès-France Üniversitesi'nde sosyal psikoloji profesörü ve araştırmanın yazılarından Laurent Bègue, "Bazıları rahatlamak veya stres atmak için oyun oynuyorlar. Bu oyunların stres seviyesini yükselten bir etkide bulunduğunu öğrenmek ilginçtir" dedi.

Araştırmacı, "Eğer rahatlatacak bir eğlence arayışı varsa, şiddet içerikli video oyunu en açık seçenek değildir" diye ekledi.

Araştırmada stresin özellikle kardiyovasküler hastalık riskini arttırarak sağlık açısından kötü etkileri olabileceği hatırlatılıyor.