Suriye’ye giden çocuğun annesinden Fransız devletine dava

Fransa’dan Türkiye üzeri Suriye’ye giden ve Nice kentinde polis tarafından kontrol edilmesine rağmen engellenmeyen 16 yaşındaki çocuğun annesinden devlete tazminat davası.

Fransa’dan Türkiye üzeri Suriye’ye giden ve Nice kentinde polis tarafından kontrol edilmesine rağmen engellenmeyen 16 yaşındaki çocuğun annesinden devlete tazminat davası. Çocuğu çeteler tarafından kandırılan anne, polisin sadece gidiş bileti alarak İstanbul’a gidişine izin vermesinden ve dikkatsizliğinden dert yandı.

Annenin avukatı ise, “... çocuk yaştaki bir ergen ‘Suriye’ye giriş kapısı olarak bilinen Türkiye’ye’ gitmek üzere Fransız topraklarını terk etti” diyerek, yapılan hataya dikkat çekiyor.

2013 yılında Suriye’ye giden 16 yaşındaki bir çocuğun annesi İdare Mahkemesi’nde dava açarak, Fransız devletinden maddi tazminat talep etti. Anne, tazminat talebini polisin 16 yaşındaki oğlunun Fransa’dan çıkmasına engel olmamasına dayandırıyor.

Edinilen bilgilere göre, ön adı B. ile başlayan çocuk, son olarak 27 Aralık 2013 günü, Nice kentinde annesi ve 3 kardeşiyle Noel bayramını kutladı. B. iki gün sonra 3 arkadaşıyla birlikte ailesine haber vermeden Suriye’ye gidiyor.

Annesine göre, olaydan bir süre önce İslam dinini seçen oğlu, radikalleşme belirtileri göstermiyordu. Bu durum da, annenin endişelenmemesini sağladı.

Ancak, 2014’den bir kaç gün önce İstanbul’a, oradan da Suriye’ye geçen 16 yaşındaki B., daha sonra annesini arayarak, “Suriye’deyim” dedi.

Bu gidişin Nice Havaalanı’ndaki polislerin kontrolüne rağmen gerçekleşmesi ise dikkat çekiyor.

AVUKATI: SURİYE’YE GİRİŞ KAPISI TÜRKİYE

Davayı açan annenin avukatı Samia Maktouf, 16 yaşında bir çocuğun ‘Suriye’ye giriş kapısı’ olarak görülen Türkiye’ye tek başına uçmasına Fransız polisinin kayıtsız kalmış olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Avukatı şu açıklamayı yaptı: “Nice Havaalanı’nda kontrol edilmesine rağmen, çocuk yaştaki bir ergen Suriye’ye giriş kapısı olarak bilinen Türkiye’ye gitmek üzere Fransız topraklarını terk etti.”

TEK GİDİŞ BİLET VE BAGAJSIZ

16 yaşındaki B.’nin Türkiye’ye gittiğinde sadece gidiş bileti aldığını kaydeden avukatı, “Polis, yalnız başına Türkiye’ye sadece gidiş bileti alan ve bagajı olmayan bir çocuğun çıkışına  müsade ederek büyük bir hata yaptı” dedi.

Avukat, annenin Fransız devletinden 110 bin euro tazminat talep ettiği bilgisini de verdi.

Yine avukatından verilen bilgilere göre, Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından anneye bir mektup gönderiliyor ve daha önceki tazminat talebi reddediliyor. Bakanlığın mektubunda, polislerin çocuğun Türkiye’ye gidişine izin vererek, ‘ağır bir hata’ yapmadıkları savunuluyor.

Avrupa ülkelerinden Suriye ve Irak’a gidişlerde Fransa en ön sıralarda yer alıyor. Resmi veriler, Suriye’ye giden ve çoğunluğu DAİŞ yada El Nusra gibi çeteci örgütlere katılan kişilerin sayısı 500 civarında.

Ülkede ‘radikal ve şiddet yanlısı İslamcı’ olarak adlandırılan kişilerin sayısı bin 900 civarında gösterilirken, bu kişilerin dörtte birinin çocuk yaşta olduğu da biliniyor.