Trump’ın Pennsylvania planı da yargıdan döndü

ABD’de Joe Biden’in açık ara kazandığı seçimleri yargı yoluyla kendi lehine çevirmeye çalışan Donald Trump, ABD Yüksek Mahkemesi’nden de umduğunu bulamadı.

3 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde seçilmek için adaylardan birinin en az 270 seçici kurul delegesini kazanması gerekiyordu. Biden, henüz kesin olarak onaylanmamış sonuçlara göre, iki istisnai eyalet hariç herhangi bir eyalette birinci gelen adayın tüm delegeleri kazandığı seçim sisteminde belirlenen 538 delegeden 306’sını kazanmış durumda.

Buna rağmen Donald Trump, Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl rekor düzeye ulaşan posta yoluyla oylarda Demokrat aday Biden’ın kazanması için hile yapıldığı iddiasını gündemde tutuyor. Ancak delegelerden 20’sinin belirlendiği Pennsylvania’daki sonuçların iptali Trump ekibinin yaptığı başvuru reddedildi.

ABD Yüksek Mahkemesi, bu eyaletteki seçimlerin sayımının durdurulması için ihtiyati tedbir talebinin reddedilmesine dair kararın gerekçesine açıklık getirmedi. Böylelikle Trump’ın 16 delegesi bulunan Michigan’da olduğu gibi yargı yoluyla seçim sonuçlarını tersine çevirme stratejisinin başarısızlığı kesinleşmiş oldu.

Pennsylvania’daki seçimlerde seçimin sonrasındaki günlerdeki sandık sayımlarında Trump önde giderken, Demokrat yoğunluklu büyük kentler ile mektup oylarının sayılmasıyla birlikte Biden’in kazandığı kesinleşmişti. Biden, 80 bini aşkın oy fark attığı eyalette yüzde 50, Trump ise yüzde 48,8 oy almıştı. Bu eyaletteki sonuçlar 23 Kasım’da seçim kurulu tarafından tasdik edilmişti.

Trump’ın iddialarına rağmen kendi Adalet Bakanı dahi seçimlerin sonuçlarını değiştirecek hileler yapıldığına dair herhangi bir delil olmadığını söylemişti.