Ukrayna’da savaşın ekonomiye etkisi ağır oldu

Kasım 2013’te başlayan iç siyasi krizle neredeyse bölünme aşamasına gelen Ukrayna’da ekonomik fatura oldukça ağır oldu.

Kasım 2013’te başlayan iç siyasi krizle neredeyse bölünme aşamasına gelen Ukrayna’da ekonomik fatura oldukça ağır oldu. Ülkenin birçok bölgesinde üretim durma noktasına gelirken, kişi başına milli gelirde yarı yarıya gerileme yaşandı.

2014’ün son çeyreğinde yüzde 14,8 oranında küçülen Ukrayna ekonomisinin bu yıl da yaklaşık yüzde 8,5 oranında küçüleceği tahmin ediliyor. 45 milyon nüfuslu ülkede, ekonomi son olarak 2011 yılında büyüme gerçekleştirebilmişti.

İç savaşın yoğunlaştığı Doğu Ukrayna’da üretim tümüyle durma noktasına geldi. Donetsk’de sanayi üretimi yüzde 50, Luhansk’ta ise yüzde 87 oranında geriledi.

Rusya ile gerilen ilişkiler nedeniyle de karşılıklı ticaret ciddi zarar gördü.

Rusya gazının transit geçtiği Ukrayna’da devlet ayrıca halka doğalgazı oldukça ucuza veriyordu ve yıllık ortalama 10 milyar dolarlık kısmı devlet bütçesinden karşılanıyordu. Bu da, ülke ekonomisinin yüzde 6’sına denk geliyordu.

Ukrayna’nın satın aldığı gazı dolar üzerinden ödemesi de, para birimi Hrivna’nın değer kaybetmesiyle birlikte ciddi bir ekonomik yük getirdi.

Ülkenin ulusal para biriminin değer kaybetmesinin halka yansımaları da oldukça ağır oldu. Sadece bu yıl sonuna kadar enflasyonun yüzde 42’ye ulaşması bekleniyor.

Normal şartlarda para biriminin değer kaybetmesinin olumlu etkisi olarak, ihracatın kısmen de olsa artması beklenir. Ayrıca, kiraların ve ücretlerin de giderek düşmesiyle, aşırı kar amacı güden yabancı sermaye için de çekim alanı olması gerekiyor. Ancak Ukrayna’da iç savaşın getirdiği güvensizlik ortamında yurtdışından yapılan direkt yatırımların miktarı 300 milyon dolarda kaldı.

Rusya’yla ilişkilerin darbe yemesi nedeniyle de bu ülkeyle yapılan ticaret son bir yılda yaklaşık yüzde 35 geriledi.

İç savaşın ekonomiyi vurmasıyla birlikte kişi başına milli gelir de neredeyse yarı yarıya azaldı. Ukrayna’da kişi başına milli gelir 2 bin dolara kadar gerilerken, komşu ülke Belarus’da 8 bin doları buluyor.