Ukrayna krizine yönelik diplomasi yoğunlaşıyor

Ateşkese rağmen ordu birliklerinin saldırılarını yoğunlaştırdığı Ukrayna’ya yönelik kriz diplomasisi devam ediyor.

Ateşkese rağmen ordu birliklerinin saldırılarını yoğunlaştırdığı Ukrayna’ya yönelik kriz diplomasisi devam ediyor. Devlet Başkanı Putin, uzun bir aradan sonra ilk kez ABD Dışişleri Bakanı ile bir araya gelirken, görüşmenin ‘umut verici’ olduğu bildiriliyor. 

İkilinin görüşmesine ilişkin açıklama yapan Vladimir Putin’in danışmanlarından Yuri Uşakov, ‘yapıcı ve dostça’ bir görüşme olduğunu kaydetti. Putin’in Dışişleri Bakanı John Kerry ile Ukrayna krizinin çözümünü görüşdüğünü belirten danışmanı, “görüşme, iki ülkenin ‘normal bir işbirliğine geri dönmesi’ konusunda umut verici oldu” dedi.

Yuri Uşakov, Ukrayna krizinin çözümü için oluşturulan ve Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa’nın katıldığı görüşmelere ABD’nin katılmasının ise gündemde olmadığını kaydetti.

Putin ile görüşmesinden sonra Kerry’nin meslektaşı Sergey Lavrov ile yaklaşık 4 saat süren bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi. Kerry, görüşmeye ilişkin olarak, “Karşılıklı iletişimi sağlam tutmamız önemlidir” dedi.

İki bakanın görüşmede ayrıca Suriye ve Yemen’in yanı sıra İran’ın nükleer programına ilişkin görüş alışverişinde bulunduğu bildiriliyor. Görüşmede Kerry’nin Rusya’nın İran’a yaptığı hava savunma sistemi sevkiyatını eleştirdiği de edinilen bilgiler arasında.

Rus ve ABD’li dışişleri bakanlarının görüşmesinde ayrıca Batılı ülkelerin ekonomik yaptırımları da gündeme geldi. Kerry, Ukrayna’nın doğusundaki ateşkesin devam etmesi halinde Rusya’ya yönelik yaptırımların kaldırılabileceğini söylediği, Lavrov’un ise “yaptırımlar çıkmaz sokaktır” dediği kaydediliyor.

Putin ile Kerry arasındaki görüşme Rusya’da Mayıs 2013’ten bu yanaki ilk kriz görüşmesi olurken, Ukrayna eksenli diplomasi önümüzdeki günlerde de devam edecek. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko bugün Almanya’nın başkenti Berlin’de beklenirken, Başbakan Arseni Yatsenyuk ise Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından ağırlanacak.

Batılı ülkelerin ateşkes konusunda Rusya ve bağımsızlık yanlısı Rus gruplara yönelik baskılarına rağmen, Minsk Anlaşması son olarak Ukrayna hükümetince bozuldu. Cumhurbaşkanı Poroşenko, dün yaptığı açıklamayla isyancıların elindeki Donetsk Havaalanı’na saldırı başlattıklarını duyurmuştu. Çatışmalarda Pazartesi gününden bu yana en az 3 Ukrayna askeri yaşamını yitirirken, isyancıların kayıplarına ilişkin net bilgi bulunmuyor.