Unicef Yemen’deki duruma karşı uyardı

Yemen’de Husiler, hükümet birlikleri ve El Kaide arasındaki çatışmalardan en çocuk çocuklar ve gençler etkileniyor.

Yemen’de Husiler, hükümet birlikleri ve El Kaide arasındaki çatışmalardan en çocuk çocuklar ve gençler etkileniyor. 18 yaş civarındaki gençlerin silah altına alındığı çatışmalar nedeniyle Birleşmiş Milletler’in (BM) elindeki onlarca ton yardım malzememesi bazı kentlere ulaştırılamıyor.

Fransız Le Figaro gazetesine konuşan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (Unicef) Yemen temsilcisi Muhammed el Asadi’nin verdiği bilgilere göre, iç savaş 22 bölgeden en az 18’ini etkiliyor. Çatışmaların Yemen halkının yüzde 85’ini direkt olarak etkilediğini söyleyen Al Asadi, özellikle elektrik kesintileri ile petrol sıkıntısına dikkat çekti.

Unicef temsilcisinin verdiği bilgilere göre, bazı bölgelerde su kaynaklarına ulaşmak mümkün olmazken, ithal edilen buğday ve un gibi temel gıda maddeleri çatışmalar nedeniyle ülkeye getirilemiyor. Gıda maddelerinde büyük oranda ithal ürünlere bağımlı olan Yemen’de diğer birçok temel gıda maddesinin de ülkeye sokulamaması cidii bir beslenme sorunu ortaya çıkarıyor. Yemen halkının yarısından fazlası temel gıda maddelerinden yeterince ulaşamıyor.

Şimdiye kadar en az 120 bin kişinin yerinden edildiği çatışmalar nedeniyle 700’ü aşkın kişi yaşamını yitirdi. Bu kişilerin en az 77’sinin çocuk olduğu bildiriliyor. Son dönemlerde silah altına alınan ve yaşları 18 ile altında olan gençlerin sayısında ise yüzde 47’lik bir artış yaşandı.

Unicef ve diğer Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları tarafından hazırlanan yardım malzemelerinin Yemen’e ulaştırılması da neredeyse imkansız. Muhammed El Asadi, hali hazırda 92 ton tıbbi ve insani yardım malzemesinin bulunduğunu, ancak bu malzemeleri ülkeye geçirmekte zorlandıklarını da kaydetti.

Benzin sıkıntısının da baş göstermesiyle birlikte yardım malzemeleri Aden, Daleh, Lahj, Abyan, Taez ve Mareb gibi kentlere hiç bir şekilde ulaştırılamıyor.