UNODC : Afrika kıtası uyuşturucunun ‘yeni pazarı’ oluyor

Nüfusunun üçte ikisini gençlerin oluşturduğu Afrika kıtası dünya uyuşturucu pazarının yeni merkezi haline gelme tehlikesiyle karşı karşıya.

Nüfusunun üçte ikisini gençlerin oluşturduğu Afrika kıtası dünya uyuşturucu pazarının yeni merkezi haline gelme tehlikesiyle karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Bürosu (UNODC) tarafından yapılan açıklamada, Afrika kıtasının ‘transit bölge’ olmaktan çıkarak başlı başına bir Pazar olduğu kaydedildi. UNODC Batı ve Orta Afrika temsilcisi Pierre Lapaque, özellikle Batı Afrika’daki uyuşturucu ticaretinin önümüzdeki yıllarda katlanabileceğini söyledi.

“Uyuşturucunun, özellikle de kokainin gelecekteki pazarı Afrika’da olacak” diyen Lapaque, kıtadaki sınır kontrollerinin gevşekliğini buna gerekçe gösterdi. Afrika kıtasında suç örgütleri ve rüşvet ağıyla mücadele için gerekli ‘insan ve materyal kaynağının’ olmadığını kaydeden Lapaque, siyasi istikrarsızlık ve kurumların zayıflığına da dikkat çekti.  

Genç nüfusu nedeniyle uyuşturucu çeteleri için çekim merkezi haline gelen Afrika kıtası uzun yıllar Güney Amerika’dan Avrupa’ya taşınan kokain için geçiş merkezi olmuştu. UNODC temsilcisi Pierre Lapaque, “bundan 15 yıl önce kokain gemi veya uçakla direkt olarak Avrupa’ya taşınıyordu. Yaklaşık 10 yıl önce ise suç örgütleri Batı Afrika’yı ‘olası transit platformu’ olarak tespit ettiler. Çünkü buradan daha kolay oluyordu” dedi.

Yıllık 35 ila 40 ton arasında kokainin Afrika kıtasına ulaştığını söyleyen UNODC temsilcisi, bunun 20 ila 25 tonunun transit yoluyla Avrupa’ya geçirildiğini belirtti. Ancak kalan kısmı ise genç nüfusu ve yükselen ‘orta sınıfı’ nedeniyle çetelerin cezbeden Afrika kıtasında dağıtılıyor.

UNODC temsilcisi, Güney Amerika’da taşınan uyuşturucunun Moritanya, Senegal, Gambiya, Gine ve Sierra Leone gibi ülkelere getirildiğini ve çetelere yönelik operasyonlarda artış olduğu bilgisini de verdi. Buna göre, Batı Afrika’da 2014 yılında 291 operasyonda uyuşturucu maddeye el konulurken, 321 kişi gözaltına alındı.

1,1 milyarı aşan Afrika nüfusunun yüzde 45’ine yakınını 15 yaş altı gençler oluştururken, üçte ikisinden fazlası ise 35 yaşın altında. Kıtanın genç nüfusunun özellikle uluslararası çeteleri çektiği biliniyor.