Vladimir Putin aktif askeri sayısını 180 bin arttırdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir kararnameyle aktif Rus asker sayısını 180 bin artırma kararı aldı. Yedeklerle birlikte Rus ordusunun mevcudu 2.38 milyona ulaşacak.

Rusya Devlet Başkanı, olası bir saldırıyı önlemek adına  16 Eylül Pazartesi günü aktif  personel sayısını arttıran bir kararname imzaladı. 

Böylece görevdeki aktif asker sayısı 180,000 artışla 1.5 milyona ulaştı. Karar 1 Aralık tarihinde yürürlüğe girecek. 

Bu karar 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da başlatılan işgalden bu yana alınan üçüncü karar oldu. 

Aktif askeri güç 2022 ve 2023 yıllarında 137,000 asker, ardından da 170,000 asker arttırılmıştı. Yeni kararla birlikte Rus ordusu yedekler de dahil olmak üzere 2.38 milyon askerden oluşacak.

Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitriy Peskov, düzenlediği basın toplantısında “Bunun nedeni batı sınırlarımızdaki son derece düşmanca ortam ve doğu sınırlarımızdaki istikrarsızlıktır. Bu durum uygun tedbirlerin alınmasını gerektiriyor” dedi. 

Rus ordusu, Ukrayna'daki savaşla bağlantılı kayıpları telafi etmek için Eylül 2022'de 300.000 yedek askeri kısmen seferber etmek zorunda kalmıştı. Bu duyuru genç Ruslar arasında büyük bir göçe yol açmıştı.

Rus ordusu eski SSCB ülkelerinden Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'da asker konuşlandırmış durumda. 

Rusya ayrıca Moldavya, Gürcistan ve Ukrayna'nın bazı bölgelerini işgal etti. Suriye’de ise Başar El Esad’a askeri destek sağlıyor. 

Bununla birlikte Rusya, Sudan, Mozambik ve Mısır'da birkaç üs üzerinde çalışılıyor. 

ABD istihbaratına göre Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana Rus ordusunun 315.000 ölü ve yaralısı var. Rus ordusunun kayıplarına ilişkin net bir açıklaması yok.