WWF, Avaaz ve ECF G7 Zirvesi’nden ‘memnun’

Almanya’daki G7 Zirvesi’nde küresel ısınmayla mücadele alanında verilen sözler bazı çevreci örgütler tarafından ‘memnuniyet verici’ olarak adlandırıldı.

Almanya’daki G7 Zirvesi’nde küresel ısınmayla mücadele alanında verilen sözler bazı çevreci örgütler tarafından ‘memnuniyet verici’ olarak adlandırıldı.

Bavyera eyaletine bağlı Elmau kentinde düzenlenen G7 Zirvesi’nde iklimsel değişikliklere yol açacak olan küresel ısınmayla mücadelede önemli kararlar alındı. Zirvede, sera etkili gazların salınımının yüzyılın sonuna kadar sıfır düzeye indirilmesi ve yoksul ülkelere yıllık 100 milyar Dolar yardım yapılmasında uzlaşıldığı duyurulmuştu.

Küresel ısınmayla mücadele için verilecek 100 milyar Dolar’ın 2020 yılından itibaren ödenmesi kararlaştırılırken, özellikle özel sektörün yatırımlara vurgu yapılması ise dikkat çekti.

Zirvenin sonuç bildirgesinde yer alan hedefler arasında, fosil enerji kaynakları olarak bilinen kömür, petrol ve gaz yerine yenilenebilir enerjilere geçişin sağlanması bulunuyor.

Büyük protestolara sahne olan Almanya’daki G7 Zirvesi’nden sonra bazı uluslararası çevreci örgütlerden yapılan açıklamalarda ise, alınan kararların ‘memnuniyet verici’ olduğu savunuldu.

Avaaz sitesi tarafından yapılan açıklamada, “Angela Merkel iklimle alakalı tarihi sözler verdi” denildi. Dünya Doğal Yaşamı Koruma Örgütü (WWF) tarafından yapılan açıklamada ise, “doğru yolda gidiliyor” ifadesine yer verildi.

Avrupa İklim Vakfı (ECF) açıklamasında da G7 Zirvesi’nde alınan kararların olumlu olduğu kaydedildi. Açıklamada, “G7’nin kararı bir milattır” yorumu yapıldı.

Küresel ısınmayla mücadelede önemli kararların Aralık ayında Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak iklim konferansında alınması bekleniyor. Birleşmiş Milletler (BM)’nin çağrısıyla düzenlenecek konferans ile Kyoto Protokolü’nün yerini alacak geniş kapsamlı ve caydırıcı kurallar içeren yeni bir sözleşmenin imzalanması hedefleniyor.