Yahudi soykırımı: İsrail'de iki dakika boyunca hayat durdu

Yahudi Soykırımı'nın Anma ve Kahramanlık günü dolayısıyla İsrail'de bugün saat 10.00'da iki dakikalığına hayat durdu.

Yahudi Soykırımı'nın Anma ve Kahramanlık günü dolayısıyla İsrail'de bugün saat 10.00'da iki dakikalığına hayat durdu.

Nazi kurbanı milyonlarca Yahudi'yi anmak için sirenlerin çaldığı Kudüs'te otomobiller, tramvaylar, otobüsler ve yayalar durdu.

Çarşamba akşamından itibaren soykırıma ilişkin tanıklıklar, belgeseller ve filmler yayınlayan İsrailli tüm radyo ve televizyonlar da iki dakika boyunca programlarını askıya aldı.

Bu yılki törenler toplama kamplarının özgürleştirilmesi ve "yaşama dönüş"ün 70'inci yıldönümüne odaklandı.

Soykırımdan kurtulan 189 bin dolayında kişi bugün İsrail'de yaşıyor. Ancak hükümet yardımlarına rağmen bunların dörtte biri yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

Soykırım anıtının açılış törenine katılan Başbakan Benyamin Netanyahu, son yıllardır sürekli tekrarladığı ifadeleri kullandı. Netanyahu, Yahudi Soykırımı ile İran'ın İsrail'in varlığını tehdit ettiği iddiası arasında paralellik kurdu.

İsrail Başbakanı, "Nazilerin, Yahudi halkının kökünü kazarak uygarlığımızı yok etmeye çalıştığı gibi Tahran da Yahudi Devleti'nin yok etmek amacıyla bölgeyi domine etmeye çalışıyor" iddiasında bulundu.

Tarihçilere göre Naziler tarafından sistematik bir şekilde yapılan soykırımda 5 milyon ile 6 milyon arasında Yahudi katledildi. Bu rakam Avrupa Yahudilerinin üçte ikisi, dünya Yahudilerinin yüzde 40'ını ifade ediyor.