Yatsenyuk: Putin Ukrayna’yı batıya karşı mücadelesinde kullanıyor

Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk, ülkesinin Rus gruplara karşı çaresizliğini itiraf ederken, Rusya’nın ülkesini batıya karşı mücadelesinde kullandığını savundu.

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk, ülkesinin ekonomik geleceği ile bağımsızlık yanlısı Rus gruplar ve Rusya ile ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Ukrayna’nın Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından komşuları gibi ekonomik reformları gerçekleştiremediğini söyleyen Yatsenyuk, ülkesinin ‘belki iki yıla daha ihtiyacı’ olduğunu dile getirdi. Ukrayna’nın doğu bölgelerinin Rusya yanlısı grupların elinde olduğunu hatırlatan Yatsenyuk, bu durumun gelişmeye zarar verdiğini kaydetti.

Rusların çoğunlukta olduğu Donbass ve Kırım’ın geri alınmasının kısa sürede mümkün olmadığını itiraf eden Arseni Yatsenyuk, ‘ülkenin geri kalanını zayıflatmamaya çabaladıklarını’ söyleyerek, Kiev’in içinde olduğu zayıf pozisyona dikkat çekti.

PUTİN BATI’YA KARŞI DOĞU UKRAYNA’YI ELDE TUTUYOR

Yatsenyuk, hedeflerinin Rus grupların daha fazla ilerlemesini engellemek ve aradaki sınırı korumak olduğunu belirtirken, sorunun çözümüne ilişkin olarak ise, “açıkça söylemek zorundayım: (Sorunu) kısa sürede çözemeyeceğiz” dedi.

Rusya’nın Donbass bölgesi üzerinden Ukrayna’ya ‘müdahalesine’ ilişkin de konuşan Ukrayna Başbakanı, Vladimir Putin’in tavrına değindi. Yatsenyuk, Rus liderin Ukrayna’yı batılı ülkelere karşı mücadelesinde ‘toplanma merkezi’ olarak kullandığını da savundu.