Yemen'de 12 Mayıs'tan itibaren beş günlük ateşkes

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel El Cubeyr, Paris ziyaretinde yaptığı açıklamada, Yemen'de 12 Mayıs'tan itibaren beş günlük ateşkes ilan ettiklerini bildirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel El Cubeyr, Paris ziyaretinde yaptığı açıklamada, Yemen'de 12 Mayıs'tan itibaren beş günlük ateşkes ilan ettiklerini bildirdi.

Ateşkes açıklaması Paris'te ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Körfez Monarşilerinin temsilcileri arasında yapılan toplantı ardından geldi.

Arap Koalisyonu'na öncülük eden Suudi Arabistan'ın Dışişleri Bakanı Cubeyr, Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Cubeyr,  "Ateşkesin 12 Mayıs günü yerel saatle 23.00'te başlamasına, beş gün sürmesine ve uyulması halinde yenilenebilmesine karar verdik" dedi.

Cubeyr, Şii Husiler ve onları destekleyenlerin ateşkese uymamaması halinde bunun uygulamaya konulmayacağını belirtti.

Suudi Arabistan ve ittifakları 26 Mart'tan beridir Yemen'de Şii Husileri bombalıyor. Suudiler, Husilerin Yemen'in kontrolünü bir bütün olarak ele geçirmesi ve İran'ın etki alanının daha da büyümesinden endişe ediyor.

Suudilerin hava saldırıları ile birlikte can kayıpları da arttı. Birleşmiş Milletler'e göre 1400'ü aşkın kişi hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı. Ölenlerden en az 646'sının, yaralananlardan da en az 1364'ünün olduğu bildirildi.

Ayrıca 20 milyon dolayında Yemenli, yani nüfusun yüzde 80'i, açlık tehlikesi altında bulunuyor. Uluslararası organizasyonlar insani yardımlar için çatışmalara mola verilmesi çağrılarında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Salı günü saat 23'te Yemen'de bir ateşkes olacağını artık kesin olarak bildiklerini ifade etti.

Kerry de, böyle bir ateşkesi Husilerin kabul etmesi koşuluna bağlarken, ateşkesin uzatılabileceğini de sözlerine ekledi.

Ateşkesin barış olmadığını söyleyen Kerry, "Nihayetinde tarafların görüşme masasına oturmanın yolunu bulması gerekecek" diye konuştu.

Kerry, isim vermeden Husi isyancıları üzerinde en fazla etkileri olan İran ve Rusya'yı Husileri ateşkes kurallarını kabul etmeye teşvik etmelerini istedi.