Yemen’de 550 bin kişi evlerini terketti

İki ayı aşkın bir süredir iç savaşın devam ettiği Yemen’de insani bilanço ağırlaşıyor. UNHCR, bin 850 kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalardan kaçan 545 bini aşkın kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını duyurdu.

İki ayı aşkın bir süredir iç savaşın devam ettiği Yemen’de insani bilanço ağırlaşıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Konseyi (UNHCR), bin 850 kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalardan kaçan 545 bini aşkın kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını duyurdu.

UNHCR sözcüsü Adrian Edwards tarafından yapılan açıklamada, Mart ayından bu yana şiddetlenen ve Körfez ülkelerinin de hava saldırılarıyla yoğunlaşan çatışmaların bilançosunun ağır sonuçları olduğu kaydedildi. Mart ayından bu yanaki çatışmalarda bin 850 kişi yaşamını yitirirken, 7 bin 394 kişi de yaralandı.

Edwards’ın açıklamasına göre, iç savaş nedeniyle en az 545 bin kişi de yerlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunlar arasında daha önce Somali’deki çatışmalar nedeniyle Yemen’e sığınan 7 bin kadar Somalili de bulunuyor.

Şii Husiler ile Devlet Başkanı Abdurrabbuh Mansur Hadi’ye bağlı birliklere karşı başlattıkları saldırılar sonucu önce başkent Sanaa’yı ele geçirmiş, ardından da Aden’e ilerlemişlerdi. Eski Devlet Başkanı Abdullah Salih’e bağlı güçlerin de desteğini alan Husiler’in ilerleyişini durdurmak isteyen Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri hava saldırılarına başlamıştı.

Çatışmaların durdurulması için yürütülen müzakerelerin ilerlemesi için geçtiğimiz hafta Suudiler 5 günlük ateşkeste uzlaşmış, ancak geçtiğimiz gün yeniden bombardımana başlamışlardı. Suudilerin öncülüğündeki koalisyon, ateşkesin Husiler tarafından ihlal edildiğini iddia etmişlerdi.