Yemen'de bombardıman ve çatışmalar sürüyor

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun saldırıları ikinci aşamaya girdi. Bombardımanlar ve çatışmalar sürüyor. Paralel olarak insani kriz de derinleşiyor.

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun saldırıları ikinci aşamaya girdi. Bombardımanlar ve çatışmalar sürüyor. Paralel olarak insani kriz de derinleşiyor.

Salı günü, Arap Koalisyonu uçakları Sana'da ve güneydeki El Anad'da askeri üsleri hedef aldı. Her ikisi de Şii Husilerin elinde bulunuyor.

Uçaklar ayrıca Sana'nın güneyindeki Mareb, batıdaki Hudeyda ve güney batıdaki Taiz bölgelerindeki isyancı mevzileri de bombaladı.

Güneyin büyük liman kenti Aden'de ise sokak çatışmaları devam ediyor. Bu çatışmalarda aralarında sivillerin de olduğu her iki cepheden onlarca ölüden bahsediliyor.

Lahic bölgesinde, stratejik bir kıyı yolunun kontrolü için şiddetli çatışmalar yaşandı. Bu yol, Aden ile stratejik Bab-ül Mendep Boğazı arasında bulunuyor. Çatışmalarda her iki taraftan en az 25 kişi öldü.

Çatışmalar, Şii Husi milisleri ile uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Devlet Başkanı Abd Rabbu Mansur Hadi yanlısı gruplar arasında yaşanıyor.

Husi milisleri Eylül 2014'te Sana'ya girdikten sonra, Devlet Başkanı Hadi Aden'e kaçtı. Husilerin, güneye ilerleyerek Aden'e de ulaşması ardından, Hadi 26 Mart günü Suudi Arabistan'a sığındı.

Aynı gün Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Yemen'de Şii Husilere yönelik saldırılarını başlattı.

Riyad, 21 Nisan'da yaptığı açıklamada yoğun hava saldırılarına son verdiklerini açıklamasına rağmen bombardımanlar sürüyor. Koalisyon, "Kararlılık Fırtınası" adlı operasyonu ardından, "Yeniden Umut Vermek" adıyla ikinci aşamaya geçtiklerini duyurmuştu.

İsyancıların sözcüsü General Şaraf Lokman, Riyad'ın savaş suçları işledi ve katliamlar gerçekleştirdiği suçlamasında bulundu.

Lokman'a göre koalisyonun saldırılarında isyancılar ve ittifaklarının cephesinde 200 kişi öldü. Bunların 112'si asker, 43'ü polis ve 45'inin Şii milis olduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 23 Nisan'da yayınladığı son bilançoya göre 1080 kişi hayatını kaybetti, 4.352 kişi yaralandı.