Yemen'de Husilere karşı yeni bir birlik hükümeti

Yemen'in güneyindeki bağımsızlıkçılar ile Suudi Arabistan desteğindeki hükümet güçleri arasında birlik hükümeti kuruldu. Bu birlik ile Husilere karşı safların sıkılaştırılması umut ediliyor.

Birlik hükümeti Riyad'ın öncülüğünde oluşturuldu. Hükümette Suudi destekli Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi'ye sadık bakanları, bağımsızlıkçı isyancıların siyasi kanadı Güney Geçiş Konseyi üyeleri ve diğer bazı parti temsilcileri yer alıyor.

İktidar paylaşımına ilişkin anlaşmayı Riyad müzakere etti. Amaç, İran destekli Husilere karşı güçlü bir cephe oluşturmak.

Yemen'de 6 yıldan beridir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

Husi karşıtı cephede ise son yıllarda derin anlaşmazlıklar ortaya çıktı. Güneyli isyancılar, Hadi yanlılarını yolsuzluk ve İslamcılarla işbirliği yapmakla suçluyor.

Kasım 2019'da taraflar arasında varılan Riyad anlaşması, hayata geçirilememiş ve sahada çatışmalara dönüşmüştü.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada kurulan birlik hükümetini selamlayarak, "Yemen'de siyasi bir çözüme ulaşma ve krize son vermek için önemli bir aşama" dedi.

Yeni hükümette Başbakan Mayn Said yerini korudu. Hükümet 24 bakanlıktan oluşuyor. Dışişleri Bakanlığı dahil bir çok bakanlıkta değişikliklere gidildi.

Yeni hükümetin kuruluşunun, ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden'in Ocak sonuna doğru görevine başlamasından öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

Joe Biden, seçim kampanyası sırasında Yemen'deki insani yıkım ve Suudi Krallığı'ndaki insan hakları ihlalleri nedeniyle Riyad'a karşı eleştirilerde bulunmuştu.

2015'den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen'de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.