Yemen'de iki haftada 500'ü aşkın ölü

Yemen'de son iki haftada yaşanan çatışmalar ağır bir bilanço ortaya çıkardı. Yemen'de son iki haftada yaşanan çatışmalarda 519 kişinin hayatını kaybettiğini ve 1700'e yakın kişinin yaralandığı açıklandı.

Birleşmiş Milletler İnsani Operasyonlar sorumlusu Valerie Amos, çatışmalar arasında kalan sivillerin güvenliğinden son derece endişeli olduğunu söyledi.

Yemen krizi Suudi Arabistan ve ittifaklarının 26 Mart'ta başlattığı hava saldırıları ile yeni bir aşamaya girdi. 

Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbo Mansur Hadi'yi destekleyen Suudi Arabistan ve Batılılar, İran'ın Husiler üzerinden bölgedeki etkisinin yayılmasını engellemeye çalışıyor.

Hadi, başkent Sana'dan kaçtıktan sonra yerleştiği son kalesi Aden'den de kaçarak Suudi Arabistan'a sığındı.

Arap Koalisyonun dokuz gündür süren saldırılarına rağmen Husiler Aden merkezine girerek, 2 Nisan Perşembe günü Başkanlık Sarayı'nı ele geçirdi. Husilerin bu ilerleyişi, Suudi Arabistan açısından ciddi bir tersliği ifade ediyor.

Ancak yoğun hava saldırıları ve Hadi'yi destekleyen yerel komitelerle yaşanan şiddetli çatışmalardan dolayı Husilerin, Cuma sabahı saraydan geri çekildiği bildirildi.

Geceleri saldırılarını yoğunlaştıran Arap Koalisyonu, özellikle başkent Sana'nın güney ve kuzeyi, batıdaki Hudeyda, güney batıdaki Taiz ve güneydeki Aden'i bombalıyor.

Liman kenti Aden, Bab'ül Mendep Boğazı'nın 170 km doğusunda yer alıyor. İran'ın desteğini almakla suçlanan Husilerin Aden'i alması, boğazı da risk altına koyuyor.

Bab-ül Mendep Boğazı, Hint Okyanusu ile Güneydoğu Asya'yı Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e ve Avrupa'ya bağlayan dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından biri durumunda.

Suudi stratejinin zayıf halkası olarak değerlendirilen Aden üzerindeki Husi baskısı sürüyor. Hadi yanlısı silahlı komiteler de dağınık bir görüntü veriyor.