Yemen krizi: BM arabulucusu istifa etti

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonun bombardımanları devam ederken, Birleşmiş Milletler'in Yemen'deki arabulucusu Cemal Benumar istifasını sundu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonun bombardımanları devam ederken, Birleşmiş Milletler'in Yemen'deki arabulucusu Cemal Benumar istifasını sundu.

Ban Ki-moon'un sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada, uygun bir zamanda yeni bir arabulucu atanacağını belirtti.

Sözcü, yeni arabulucu belirlenene kadar Birlemiş Milletler'in barış süreci ve siyasi geçişin kolaylaştırılması için tüm çabaları göstereceğini söyledi.

58 yaşındaki Faslı diplomat Cemal Benumar, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından Ağustos 2012'de resmi olarak atanmıştı.

Yemen'de eski başkan Ali Abdullah Salih'in sokak muhalefeti ardından devrilmesinden sonra krizin çözümü için arabuluculuk yapmış ancak bir sonuç alamamıştı.

Bu kriz, son aylarda Batılıların tanıdığı Abd Rabbu Mansur Hadi hükümeti ile Şii Husi milisleri arasında açık bir savaşa dönüştü.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 26 Mart'tan bu yana 21 gün içinde 60'ı aşkın hava saldırısı düzenledi.

Arap Koalisyonu'nun saldırılarını başta ABD ve Fransa olmak üzere çok sayıda Batılı ülke de destekliyor. ABD Suudi veya Mısır uçaklarına havadan yakıt ikmali sağlarken, saldırıları da organize ediyor. Fransa'nın da aktif bir şekilde istihbari destek sunduğu belirtiliyor.

Batılılar ve Arap ülkeleri Husilerin İran rejimi tarafından desteklendiğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, çatışmaların tırmanmasından bu yana 736 kişi hayatını kaybetti, 2.719 kişi de yaralandı. Örgüt, gerçek rakamın çok daha yüksek olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği'ne göre 26 Mart'tan bu yana hayatını kaybeden yüzlerce savaşçının yanısıra en az 364 sivil yaşamını yitirdi.