Yemen krizi: Güvenlik Konseyi Husilere ambargoyu oylayacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bugün Yemen'deki Şii ensorullah Hareketi Husiler ve ittifaklarına silah ambargosu uygulanmasını öngören yasa tasarısı oylanacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde bugün Yemen'deki Şii ensorullah Hareketi Husiler ve ittifaklarına silah ambargosu uygulanmasını öngören yasa tasarısı oylanacak.

Birleşmiş Milletler dönem başkanı olan Ürdün tarafından geçen hafta Konseye sunulan tasarı ile Körfez ülkeleri Husilere karşı olan hava saldırılarını diplomatik boyuta taşımayı amaçlıyorlar.

Bir haftadır üzerinde tartışmalar yürütülen karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Rusya tarafından veto edilebileceği belirtiliyor.

Zira Rusya, bu türden tek taraflı bir silah ambargosu uygulanmasına karşı çıkıyor. Rusya bu türden bir ambargonun iki tarafa da uygulanması gerektiğini savunuyor.

Rusya, iki hafta önce Yemen'deki yabancıların tahliyesi ve sivillere yardım malzemesi ulaştırılması için "insani koridor" açılmasını önermiş ancak gerekli desteği bulamadığı için tasarısını Güvenlik Konseyi’ne sunamamıştı.

Ürdün'ün Konseye sunduğu silah ambargosu tasarısı aynı zamanda, Husilerden koşulsuz olarak şiddeti bırakmalarını, ele geçirdikleri bölgelerden çekilmelerini, el koydukları askeri malzemeleri iade etmelerini, siyasi tutukluların ve çocuk askerlerin hemen salıvermelerini talep ediyor.

Tasarının silah ambargosu bölümünde ise eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Ali Salih ile Husi liderlerinden Abdulmalik el-Husi'ye doğrudan ya da dolaylı silah temini, satışı ve transferi yasaklanıyor.

Tasarıda, üye ülkelerden ve özellikle Yemen'in komşularından, Yemen'de ambargo uygulananlara silah taşındığına dair makul ve yeterli bilgi olması durumunda hava, kara ya da deniz sahasını kullanan ilgili kargo vasıtasında arama yapmaları istendi.

Güvenlik Konseyi geçen yıl Kasım ayında aldığı kararla da eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ile beraber Husi liderleri Abdullah Yahya el-Hakim ve Abd el-Halik el-Husi'ye ambargo uygulanmasını kabul etmişti.

Bu tasarının kabul edilmesi halinde ambargo uygulananların sayısı beşe çıkacak.

Yemen'in büyük bölümünü elinde bulunduran Husiler, güneydeki liman kenti Aden'de de sokak çatışmalarına devam ediyorlar. Devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i destekleyen ordu da Husilerin yanında yer alıyor. Öte yandan batı destekli Cumhurbaşkanı Abdul Rabbu Mansur Hadi yanlıları Sudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonunun hava saldırı ile destekleniyorlar.