Yunanistan: Almanya 278 milyar Euro savaş tazminatı ödemeli

Almanya’nın başını çektiği Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle ciddi bir mücadele yürüten Yunanistan hükümeti, İkinci Dünya Savaşı boyunca ülkeye verilen zararın boyutlarını ortaya çıkardı.

Almanya’nın başını çektiği Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle ciddi bir mücadele yürüten Yunanistan hükümeti, İkinci Dünya Savaşı boyunca ülkeye verilen zararın boyutlarını ortaya çıkardı. Maliye Bakanlığı hesaplamalarına göre, Almanya’nın ülkeye verdiği zararın tazmini için 278 milyar Euro ödemesi gerekiyor.

AB, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer alacaklılarla kredi geri ödemeleri üzerine müzakere eden Yunanistan hükümeti, Almanya’nın pek hoşuna gitmeyen İkinci Dünya Savaşı zararlarını netleştirdi. Maliye Bakanlığı tarafından yaklaşık 50 bin belgenin incelenmesiyle yapılan hesaplamalara göre, Nazi Almanyası tarafından ülkeye verilen zararlar için ödenmesi gereken tazminat miktarı 278,7 milyar Euro’yu buluyor.

Yunanistan Meclisi’ne bilgi veren Maliye Bakan Yardımcısı Dimitris Madras, Nazilerin işgal ettikleri dönemde ülkeden zorla aldıkları borçların bugünkü değerinin 10,3 milyar Euro olduğunu söyledi. Madras, 268 milyar Euro’nun ise, işgal nedeniyle Yunan halkına ödenmesi gereken tazminatlar ile ülkenin altyapısına verilen zarara denk geldiğini vurguladı.

Madras, bakanlık uzmanlarının ‘çok iyi bir çalışma’ yürüttüklerini söylerken, incelenen belgelerin ‘isteyen tüm kesimlere’ sunulabileceğinin de altını çizdi.

Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı’nda Yunanistan’a verdiği zarar, Maliye Bakanlığı bünyesindeki 6 kişilik uzman ekibi tarafından 50 bin belge incelenerek hesaplandı. Yunanistan hükümeti bugüne kadar birçok kereler İkinci Dünya Savaşı’nda oluşan zararların tazmini konusunu gündeme getirmiş, ancak net bir rakam vermemişti.

Almanya ise, savaş sonrası dönemde Yunanistan’a ödenen kısmi tazminatları gerekçe göstererek ek tazminat ödemeyi reddediyordu. Almanya ayrıca Yunanistan’a dayatılan kemer sıkma politikalarının en taviz vermeyen savunucusu olarak da dikkat çekiyor.