Yunanistan’dan borçları erteleme talebi

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından baskı altına alınan Yunanistan hükümeti, borç geri ödemelerini erteletmeye çabalıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından baskı altına alınan Yunanistan hükümeti, borç geri ödemelerini erteletmeye çabalıyor.

Yunanistan hükümeti tarafından IMF’ye sunulan öneride, ülkenin bu ay içinde ödenmesi gereken dört taksit borcunun ay sonunda toplu olarak ödenmesi istendi. Hükümet böylece 1,5 milyarlık borç geri ödemelerinden doğan sıkıntıyı aşmaya çalışıyor.

IMF’ye yapılan önerinin normal şartlarda kabul edilmeyeceği, ancak aylardır süren sıkıntılar nedeniyle Yunanistan’a olumlu cevap verileceği bildiriliyor. Yunanistan’ın IMF’ye bugün 305 milyon, 12 Haziran’da 343 milyon, 16 Haziran’da 571 milyon ve 19 Haziran’da da yine 343 milyon euroluk taksitleri geri ödemesi gerekiyordu.

Radikal sol Syriza hükümeti ile IMF ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki müzakerelerde belli bir tıkanma yaşanıyor. Başbakan Aleksis Tsipras, geçtiğimiz gece AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’le telefonla ülkesine yönelik yeni mali yardımlar hakkında görüşmüştü.

Juncker’in Tsipras’tan sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğü, Alman başbakanın konuya olumsuz baktığı da duyurulmuştu. Merkel, dün yaptığı açıklamada, kendilerinin ‘iyi niyetli çabaları’ olduğunu, ancak ‘niyetin’ yeterli olmadığını söylemiş ve Yunanistan’ın borçlarını ödemesi gerektiği yönünde baskılarını sürdürmüştü.