Yunanistan İMF'ye borcunu ödeyecek

İMF Genel Müdiresi Christine Lagarde, Yunanistan'ın İMF'ye olan 460 milyon euroluk borcunu 9 Nisan günü ödeyeceğini söyledi.

 İMF Genel Müdiresi Christine Lagarde, Yunanistan'ın İMF'ye olan 460 milyon euroluk borcunu 9 Nisan günü ödeyeceğini söyledi.

İMF Genel Müdiresi Washington'da Yunan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ile görüşme ardından bu açıklamayı yaptı. Lagarde, belirsizliğinin Yunanistan'ın çıkarlarına olmadığı konusunda anlaştıklarını ifade etti.

Yunan Başbakanı Alexis Tsipras'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel'e 15 Mart'ta gönderdiği mektuptan bu yana Yunanistan'ın borçları konusunda bir belirsizlik yaşanıyordu. Tsipras, Merkel'e borçlarını ödeyemeyebileceklerini söylemişti.

Bu nedenle 9 Nisan'daki geri ödemenin yapılamayabileceği ifade ediliyordu. Yunanistan, Avrupa Birliği'ndeki ortakları ile zorlu müzakereler yürütüyor.

Destek arayan Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis'in İMF patronundan sonra Amerikan Hazine Bakanlığı sorumluları ile görüşmesi bekleniyor.

Varufakis, ABD Başkanı Barack Obama'nın uluslararası ekonomik işler danışmanı Caroline Atkinson ile de görüşecek.

Yunanistan, Avrupa Birliği'nden 7,2 milyar Euro’luk yeni bir yardım diliminin vermesini bekliyor. Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve İMF, 2010'da Yunanistan'a 240 milyar Euro yardım planı oluşturmuştu.

Yunanistan'daki radikal sol hükümetin yardım dilimini elde etmesi için Nisan ayı sonuna kadar Euro Bölgesi Maliye Bakanları'ndan oluştan Eurogroup'a ikna edici bir reform listesi sunması gerekiyor.

Uluslararası Para Fonu İMF'nin ise 2016'ya kadar Yunanistan'a borç vermesi gerekiyor.

İMF'nin, Yunan krizinde başta Almanya olmak üzere Avrupalı alacaklılardan daha esnek tavır içinde olması dikkat çekiyor.

Amerikan hükümeti, her fırsatta Yunanistan'ın Doğu Avrupa'da değerli dengeleyici rolüne vurgu yağıyor.

Yunan Maliye Bakanı Varufakis'in Washington ziyareti, Yunan Başbakanı Tsipras'ın Moskova ziyareti sonrasına denk geldi.