Yunanistan Rusya ile ilişkileri güçlendiriyor

Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri halen gergin olan Syriza hükümeti, Rusya ile ekonomik işbirliğini güçlendiriyor.

Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri halen gergin olan Syriza hükümeti, Rusya ile ekonomik işbirliğini güçlendiriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras yaptıkları görüşme sonrasında iki ülkenin olası işbirliklerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İkili basın toplantısında ülkesinin Avrupa Birliği (AB) para birimi Euro’dan çıkarılması ihtimaline dair bir soruyu cevaplayan Tsipras, “Medya organları, bizler ‘sanki bir sömürgeymişiz’ gibi  Yunan hükümetlerine ilişkin yorumlar yapmaya alışmış olabilirler. Ama diğer Avrupa ülkeleriyle aynı haklara sahibiz” diyerek tepkisini dile getirdi.

“Yunanistan bağımsız-egemen bir ülkedir” diyen Tsipras, ülkesinin krizden çıkmak için çıkarlarını koruma hakkına sahip olduğunu vurguladı. Rusya ile ilişkileri geliştirmenin önemine değinen Tsipras, “Yunanistan-Rusya ilişkilerine baharı getirdik” sözleriyle  ülkesinin krizden çıkmak için AB dışındaki alternatif arayışlarını savundu.

Ülkesinin Rusya’dan borç alma gibi bir beklentisinin olmadığına vurgu yapan Yunanistan Başbakanı, altyapı gibi temel projelere destek beklentisini dile getirdi. Tsipras, Rusya’nın tüm AB ülkelerine olduğu gibi Yunanistan’dan ithal edilen gıda ürünlerine yönelik ambargonun da kaldırılmasını istedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımların arttırılabileceğini söyledi. Enerji alanındaki işbirliğinin sıkılaştırılabileceğini de kaydeden Putin, Türk Akımı olarak adlandırılan doğalgaz boru hattının Yunanistan’a kadar uzatılabileceğini de dile getirdi.

Doğal gaz hattının uzatılmasıyla Yunanistan’ın yıllık yüz milyonlarca Euro gelir elde edebileceğini belirten Putin, iki ülke arasındaki ortak projelerin finansmanı için kredi verebileceklerini de duyurdu.

GIDA ÜRÜNLERİNE YÖNELİK AMBARGONUN KALDIRILMASI GÜNDEMDE

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’ın ziyaretteki en öncelikli hedefi tarım ve gıda ürünlerine yönelik Rusya’nın uyguladığı ambargonun kaldırılması olacak. Ambargonun kaldırılmasına ilişkin detatlar bugün Tsipras ile Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev arasında yapılacak görüşmede netleştirilecek.

Geçtiğimiz yaz aylarında AB’nin yaptırımlarına karşılık veren Rusya, birlik ülkelerinin on milyarlarca Euro’yu bulan gıda ithalatını durdurmuş ve bu ürünlere ambargo koyma kararı almıştı. Rusya son olarak AB’nin yaptırımlarına karşı çıkan Kıbrıs ve Macaristan’a yönelik ambargoyu kaldırmıştı.

Rusya ile Yunanistan arasındaki ticaret 2014 yılında yüzde 40 civarında gerilemesine rağmen halen 5 milyar Doları buluyor. Yunanistan'ın Rusya'ya yaptığı ihracatın yüzde 50'sini ise yaptırım kapsamına giren tarım ürünleri oluşturuyor.