5 Nolu Diyarbakır Cezaevi önünde '12 Eylül' protestosu
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 12 Eylül’deki işkenceleri 5 Nolu Diyarbakır Cezaevi önünde protesto etti.
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 12 Eylül’deki işkenceleri 5 Nolu Diyarbakır Cezaevi önünde protesto etti.
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 12 Eylül Askeri Darbesi sürecinde insanlık dışı işkencelerin uygulandığı ve buna karşı büyük direnişlerin geliştirildiği Diyarbakır Cezaevi önünde açıklama yaptı. Eyleme çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Açıklama metninin Kürtçesini Diyarbakır 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği Başkanı Ahmet Ertak, Türkçesini ise İHD Şube Başkanı Ercan Yılmaz okudu.
Ülkenin 44 yıldır Darbe Anayasası ve o dönemde yapılan yasa ve yönetmeliklerle yönetildiğinin belirtildiği açıklamada şunlar belirtildi: "12 Eylül Anayasası ve anlayışıyla yönetilen ülkede son yıllarda hukukun evrensel ilkelerinden tamamen uzaklaşılmış, antidemokratik uygulamalar yoğunluk kazanmış, Kürtlerin sivil siyaset yapma hakları baskılanmış, kayyum politikaları kalıcılaştırılarak seçme ve seçilme özgürlükleri ihlal edilmiş, adil yargılanma hakkı rafa kaldırılmış, ifade ve örgütlenme özgürlüğü gibi temel haklar baskı altına alınmıştır. Tüm bunlarla bağlantılı olarak Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümünden uzaklaşılmış ve mevcut sorunları daha da derinleştiren ‘Güvenlikçi Politikalar’da ısrar yöntemi tercih edilmiştir. Bu ısrar, her geçen gün yeni ağır insan hakları ihlallerine yol açmakta ve ülkeyi arzulanan toplumsal barıştan gittikçe uzaklaştırmaktadır. Yüzleşmenin ilk adımı olarak şu an önünde bulunduğumuz ve darbe döneminin en önemli sembol mekanlarından olan Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi ile ilgili başlatılan müze çalışmalarına dönemin tanıkları ve sivil toplum örgütlerinin aktif katılımı sağlanması istiyoruz."
Siyasetçi Hasan Özgüneş de Diyarbakır Cezaevi’nin Kürt halkına yönelik zorbalığın mekanı olduğunu belirtti, büyük direnişi de selamladı. Bugün de cezaevlerinde baskıların arttığını belirten Özgüneş, “Kürt sorunu, kadın sorunu, ekonomik sorununun çözümü için savaşa hayır” dedi.