İdlib'de kardeşler arasında anlaşmazlık: TC ile El Nusra gerilimi

İşgalci Türk ordusu ile Rusya'nın İdlib'de M4 otobanı üzerinde gerçekleştirmeyi planladığı ortak devriye sırasında Türk güçleri ile El Nusra üyeleri arasında gerginlik çıktı. Her iki tarafın karşılıklı konuşlanması üzerine devriye gerçekleştirilemedi.

Türk devleti ile Rusya'nın Moskova anlaşması gereği bugün İdlib'te M4 otobanı üzerinde gerçekleştireceği devriye sırasında Türk askeri ile El Nusra-Heyet Tehrir El Şam (HTŞ) çeteleri arasında gerginlik yaşandı.

Edinilen bilgilere göre, Türk ordusu ile Rusya'nın Halep-Lazkiye otobanı (M4) üzerinde gerçekleştirmeyi planladığı devriye öncesi Neyrab kasabası yakınlarında birçok kişi yola dökülerek devriyeye izin vermedi.



Türk devletinin bölgeye polis sevk etmesi üzerine alanda yaşanan gerilimi kısa sürede büyüdü ve El Nusra da Türk polisinin karşısına silahlı üyelerini konuşlandırdı.

Yaşanan gerilim dolayısıyla devriye gerçekleşmezken, El Nusra üyeleri 23'lük uçaksavar (doçka) ve ağır silahlarla havaya ateş açtı.

Türk devlerinin bölgeye polislerini sevk etmesi dikkat çekerken, El Nusra üyeleri ve bölgedeki halktan bazılarının Türk polisine "Burası Türkiye, değil öyle herkese cop sallama" demesi dikkat çeken diğer bir husus oldu.

Şubat ayında İdlib'te yaşanan çatışmalar sonrası Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Moskova'ya giderek Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'den ateşkes istemişti.

Yolu kapatan ve devriyenin gerçekleşmesine izin vermeyen HTŞ üyeleri ve toplanan kitle, Türk askerine, "Gidin buradan. Burası bizim toprağımız" diyerek tepki gösterdi.

Putin'in Erdoğan'ı Çariçe Katerina'nın ayaklarının dibinde el pençe divan hizaya soktuktan sonra imzaladığı "ateşkes" anlaşmasında şunlar vardı:

1- İdlib'de 6 Mart'tan itibaren tüm askeri faaliyetlerin durdurulması.

2- Halep-Lazkiye otobanının (M4) 6 kilometre kuzeyi ile 6 kilometre güneyinde güvenlik koridorunun açılması

3- Açılan güvenlik koridorunda 15 Mart'tan itibaren Rus-Türk devriyelerinin başlaması.

Moskova anlaşmasından sonra bölgede kısmi bir ateşkes olsa da anlaşmanın maddelerinden hiçbiri şimdiye kadar gerçekleştirilmiş değil.