İHD: AKP, TMK'yi kullanarak herkesi gözaltına alıyor

İHD, Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz'ın gözaltına alınmasına tepki göstererek, "Hükümet, TMK'yi kullanarak herkesi gözaltına aldırıyor" dedi.

İnsan hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Dersim’de dün gözaltına alınan şube başkanları Gürbüz Solmaz için yazılı açıklama yayımladı. İHD, Solmaz’a emniyette, İHD ve SES şube eşbaşkanlıkları döneminde katıldığı toplantı ve gösteriler, yapılan basın açıklamalarını 'yasa dışı örgütler' adına yapıp yapmadığının sorulduğunu belirtti.

'İKTİDAR HOŞUNA GİTMEYENİ GÖZALTINA ALDIRIYOR!'

Türkiye’de demokratik alanda sivil faaliyet yürüten kitle örgütü yöneticilerinin uzun zamandır kriminalize edilmeye çalışıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Demokratik toplumun özelliği herkesin önceden izin almaksızın barışçıl toplantı ve gösteri yapmasıdır. Bunun yanı sıra düşüncelerini kamuoyu ile paylaşmasıdır. Türkiye’de siyasi iktidar hoşuna gitmeyen hususlarda açıklama yapan ve gösterilere katılan kişileri mevcut TMK’yi oldukça kötü bir şekilde kullanarak suçlayabilmektedir” denildi.

YARGI PAKETİNİN TEZATLIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

İktidar tarafından dün Meclis’e getirilen yargı taslak metni ile Dersim’de demokratik alana yapılan müdahalenin bir tezatlık taşıdığının vurgulandığı İHD açıklamasında, şunlar da ifade edildi:
“Siyasi iktidarı bir an önce sivil demokratik alanı baskı altında tutan politikalardan vazgeçmeye ve buna uygun bir kolluk ve yargı yapılanması gerçekleştirmeye davet ediyoruz.
Türkiye’nin uymak zorunda olduğu BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi ve mevcut demokratik ilkeler uyarınca şube başkanımız Gürbüz Solmaz’ın tamamen yasal, meşru ve demokratik çalışmaları nedeni ile suçlanmaması gerektiğini ve bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”