ÖGİ: 9 ayda 52 gazeteci gözaltına alındı, 145 gazeteci cezaevinde

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), yılın ilk dokuz ayında en az 52 gazetecinin gözaltına alındığını ve bunlardan 14’ünün tutuklandığını belirtti.

ÖGİ, Eylül ayında gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin raporunu yayınladı.

Rapora göre Eylül ayı içerisinde bir gazetecinin gözaltına alındı, 2 gazeteci hakkında dava açıldı, 16 gazeteci yargılandı, 3 gazeteciye 17 yıl 2 ay hapis cezası verildi ve 1 gazeteci tutuklandı.

Aynı rapora göre Amed, Mardin, Van, Urfa, Siirt gibi birçok ilde düzenli olarak alınan eylem ve etkinlik yasağı kararları çerçevesinde basın çalışanlarının kamusal açık alanlarda görüntü alma, fotoğraf çekme ve basın faaliyeti yürütmesi engellendi.

Raporda, “Sokakta özgür ve güvenli bir şekilde çalışma yürütemeyen gazeteciler, yer yer polis zoruyla ellerindeki materyaller alınıyor, çalışmasına el konuluyor ve olay yerinden uzaklaştırılıyor. Basın ve ifade özgürlüğünün bu denli baskı altına alındığı, engellendiği ortamda AKP’nin Meclis’e sunduğu ‘yargı paketi’ hiçbir işe yaramayacağı görülmektedir” ifadeleri yer aldı.

ÖGİ, mevcut durumda 145 gazetecinin tutuklu olduğunu belirtirken, bunların serbest bırakılması, basın ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Raporun detaylarında şu bilgiler yer aldı: 2019 yılının ilk 9 ayında; 52 gazetecinin gözaltına alındı, 14 gazetecinin tutuklandı, 32 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 15 gazeteci hakkında dava açıldı, 330 gazetecinin yargılandı, 46 gazeteciye toplam 138 yıl, 7 ay, 18 gün hapis cezası verildi, 24 gazetecinin tahliye edildi ve 2 gazetecinin sınır dışı edildi.