Şengal için çadır eylemi başlatıldı

Şengal Özerk statüsünün tanınması için Almanya’nın Hannover şehrinde iki haftalık çadır eylemi başlatıldı.

Eylemin startı Hannover’deki Steintor Meydanı’nda bugün saat 13’te verildi. 30 Ocak’a kadar her gün 13-15:00 saatleri arasında devam edecek eylemin ilk gününde NÇE adına Koma Rêwî Rêdûr canlı müzik dinletisi sundu.

Daha sonra, Civaka kordînasyona Êzîdîyên Avrupa adına Cercûr Cemîl, KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Kon-Med Eşbaşkan Tahir Koçer, Êzîdî inancı adına Pêşîmam Ekrem, Ezîdî kadın meclisi adına Besê û Amara,  Demokratik Aleviler Federasyonu adına Demir Çelik, NÇE adına Rêwî Rêdûr, Hannover Halk Meclisi Eşbaşkanı Yaser Merkev konuşmalar yaptı.

Yapılan konuşmalarda 3 Ağustos 2014 te Êzidîleri soykırımla baş başa bırakıp kaçanların şimdi Bağdat ve Ankara arasında anlaşma imzaladıkları ifade edilerek bu antlaşma ile bu güçlerin AKP devletinin isteğini yerine getirdikleri kaydedildi.

Konuşmalarda “Şengal demek Kürt tarihi demektir, Şengal'a sahip çıkmak Kürt tarihine sahip çıkmaktır, yapılan direniş ihaneti bitirecektir” ifadeleri kullanıldı.

Eylemde her an soykırım ve katliam tehlikesi ile karşı karşıya olan Şengal'in Demokratik Özerk statüsünün tanınması, uluslararası hukuk işletilerek korumaya alınması ve bütün işgalcilerin Şengalden çıkarılması çağrısı yapıldı.

"Şehid namırın", "Bijî berxwedana Şengalê", "Bijî berxwedana zîndanan", "Bijî berxwedana Heftanînê "," Bijî Serok Apo ", "Jin jiyan Azadî" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarının atıldığı eylem saat 15.00 da sona erdi yarın tekrar aynı yerde devam edecek.

İki haftalık çadır eylemi, yurtdışındaki Êzidî Meclisi (Meclîsa Şengal a Derveyî Welat-MŞD) tarafından organize edildi.