‘AB sadece Türk şirketlere yaptırımı genişletecek’

Bugün başlayan Avrupa Birliği zirvesine sunulan karar taslağına ulaşan AFP, sadece Doğu Akdeniz’de gaz arama faaliyetlerine katılan Türk şirketlere dönük yaptırım kararının genişletileceğini bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin devlet başkanı ve başbakanının katıldığı liderler zirvesi son yılların en yoğun gündemiyle toplandı. Zirvede bir yandan koronovirüsü krizi, ülkeler Macaristan ve Polonya’nın veto ettiği 2021 bütçesi, AB’nin iklim hedeflerinin belirlenmesi, diğer yandan Doğu Akdeniz’de provokasyonlarını sürdüren Erdoğan rejimiyle ilişkilerin geleceği masaya yatırılıyor.

Fransız haber ajansı AFP ise Türkiye’ye direkt hedef alacak bir yaptırım çıkmayacağını bildirdi. Yarın sonuçlanması beklenen zirveye sunulan karar metninin taslağına dayandırılan haberde, beklenilen aksine sadece Erdoğan iktidarına dönük verilecek ceza; Doğu Akdeniz’de gaz arama faaliyetlere katılan Türk şirketler için daha önce alınan yaptırımın genişletilmesiyle sınırlı olacak.

MART’A KADAR YENİ SEÇENEKLER BELİRLENECEK

“Maalesef Türkiye faaliyet, provokasyonları ve AB üyesi ülkelere, devlet ile hükümet başkanlarına yönelik sert ifadelerini sürdürmeye devam ediyor” denilen metinde alınacak kararların ABD yönetimiyle ile yapılacak görüşmeler sonrasında hayata geçirileceği ifade edildi. Ayrıca Mart ayında yapılacak bir sonraki zirveye kadar Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in yaptırımlar konusunda yeni seçeneklerin belirlemesi için de görevlendirileceği belirtildi.

Yunanistan, Kıbrıs ve Fransa'nın başını çektiği ülkeler aralarında silah ambargosu, AB ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması ve ekonomik yaptırımlar gibi birçok başlıkta Erdoğan rejiminin cezalandırılmasını talep ederken, Almanya, İtalya, İspanya, Malta, Polonya, Portekiz, Bulgaristan, Macaristan gibi ülkeler ise sert yaptırımlara karşı çıkıyorlar. Özellikle Almanya ısrarla diyalog yolunu tercih ettiklerini belirterek, Erdoğan rejimini kızdıracak kararların çıkmasını engelliyor.

TÜRK ŞİRKETLERİNE HANGİ YAPTIRIMLAR UYGULANIYOR?

AB üyesi Kıbrıs’ın egemenlik ihlali anlamına gelen Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de sondaj faaliyetleri son bir yıldır Brüksel ile Ankara hattında krize neden oluyor. İlk olarak 2019 yılının Ekim ayında yapılan Avrupa Konseyi toplantısında söz konusu faaliyetleri sürdüren Türk şirketlerinin yöneticilerine dönük bazı yaptırımlar alınmıştı. Bu yöneticilerin AB ülkelerine girişi yasaklanırken, şirketlerin mal varlıkları donduruldu.

Geçtiğimiz Şubat ayında ise AB’nin yaptırım listesine Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yöneticileri Mehmet Ferruh Akalın ve Ali Coşkun Namoğlu eklendi. Aynı şekilde bu isimlere AB’ye giriş yasağı konulurken, AB’deki mal varlıklarının dondurulması kararı da alındı. AB’nin bu yaptırım kararı son olarak geçtiğimiz Kasım ayında 12 Kasım 2021'e kadar uzatılması kararı alınmıştı. Erdoğan rejiminin yöneticilerini hedef almayan ve sadece Türk şirketlerinin birkaç yöneticisi ilgilendirilen yaptırımların nasıl genişletileceği merak ediliyor.