Ayşegül Doğan: Bu ülkede hiçbir şey savaştan bağımsız değil

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, mücadele ortaklığında yeni planlamalar yaptıklarını açıkladı. Ayşegül Doğan, "Çürüten savaştır. Bu ülkede bir savaş var. Bu ülkede yaşanan hiçbir şeyi bu savaş gerçekliğinden ayrı ele almak mümkün değil" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin devam eden Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına dair partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Ayşegül Doğan, kaybolduktan 19 gün sonra cenazesi bulunan Narin Güran ile başladı. Ayşegül Doğan, katledilenlerin isimlerinin, dönemlerin iktidarların değiştiğini ama mevcut halin değişmediğini söyledi. Ayşegül Doğan, "Bir gün adı Roboskî, bir gün Ceylan, bir gün Cemile, bir gün Uğur, bir gün Leyla... Ama nedense bu çocuk ölümleri, katlediliş biçimleri, sonrasında yürütülen yargı ve adalet arayışı, üstünü örtenler ve mücadele edenler… İşte bunlar, değişmeyenler. Üstünü örtmek isteyenler ve buna karşı mücadele edenler… O halde Narin cinayeti tek başına bir cinayet olarak ele alınamaz. Ne yazık ki ortaya saçılan, dökülen bir çürümenin fotoğrafı var” dedi.

'ÇÜRÜTEN ŞEY SAVAŞTIR'

Yaşananların savaşın yansımaları olduğunu söyleyen Ayşegül Doğan, “Çürümeden bahsettik, evet, çürüme var. Çürüten savaştır. Bu ülkede bir savaş var. Bu ülkede yaşanan hiçbir şeyi bu savaş gerçekliğinden ayrı ele almak mümkün değil. Ne kadın ne çocuk ölümlerini ne istismar vakalarını ne tacizi ne de tecavüzü. Topum olarak savaşın bir doğrudan etkilerini yaşıyoruz" dedi.

Narin’in katledildiği köyde yer altında saklanmış silahların olduğuna ve çıkarıldığına dair iddialara değinen Ayşegül Doğan “Tavşantepe’de ne vardı? Ne gizleniyor? Bu cinayetin ardındaki hakikat nedir? Kamuoyundan ne gizleniyor. Yargıya intikal etti deyip şimdiden gelebilecek cevapları öngörebiliyoruz. Bu konu işte yargı konusu, bu konuya dair konuşamayız. Biz yargı konusunu olan konuların nasıl konuşulduğunu iyi biliyoruz. Kobanê davasından biliyoruz. Yargıya nasıl talimatlar yağdırıldığını bilmiyoruz” diye konuştu.

Ayşegül Doğan söz konusu tartışmalara dair şunları söyledi: “Mermiler olduğu iddia ediliyor. Bunu merak ediyorsunuzdur. Sizlerin adına soruyoruz: Neyin mermileri? Tavşantepe’de ne yapılmak istendi, ne yapılmak isteniyor?  Kimin ya da kimlerin arka bahçesine dönüştürülmek isteniyor Tavşantepe? Bu sorular;  bugün iktidar olan blok yetkililer açıklamak durumundalar. Bunlar üstü örtülebilecek unutturulabilecek iddialar değil.”  

Ayşegül Doğan, “Hiç kimse böyle küçük hesaplarla, geçmişten bildiğimiz ve gördüğümüz, acı bedellerle aşina olduğumuz planlarla, oyunlarla yeniden sahne almayı aklının ucundan geçirmesin. Çünkü bunun karşısında özgürlük, eşitlik, demokrasi ve bir arada yaşam ve adalet için mücadele eden güçlü bir siyasal parti, onun temsil ettiği bir gelenek var. Bize siyasi rant devşirmek isteyenler önce bir dönüp geçmişlerine baksınlar, neyle anılıyorlar? Domuz bağıyla, Konca Kuriş cinayetiyle anılıyorlar. Bunları hatırlatmak gerekiyor” diye belirtti.

MYK’nin diğer gündemlerine de değinen Ayşegül Doğan, mücadele ortaklığı bağlamında yeni planlamalar yapıldığını paylaştı. MYK’nin gündeminde olan “Demokrasi İttifakı” tartışmalarına da değinen Ayşegül Doğan, “Evet, biz bir araya gelişleri çoğaltmak, mücadele eden kesimleri yan yana getirip buluşturmak ve bunu Türkiye’nin en önemli gündemi olduğuna ilişkin sürekli olarak tartışma halindeyiz. Buna ilişkin planlama yapmak ve buna ilişkin çalışmalarımızı kesintisiz sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.