Barış Anneleri Van nöbetinde ‘kazanacağız’ dedi

HDP’li belediyelerin gasp edilmesine karşı Van’da düzenlenen Demokrasi Nöbeti’ne katılan Barış Anneleri, mutlaka kazanacaklarını vurguladı.

Van, Mardin ve Amed büyükşehir belediyelerinin 19 Ağustos’ta gasp edildiği günü başlatılan demokrasi nöbetleri 42’nci gününde devam etti.

Van’daki nöbet Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu ilçe binası önünde yapıldı.

"Kayyum idaresi değil halk iradesi" yazılı pankartın açıldığı nöbet eyleminde HDP'li vekiller Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Mensur Işık, HDP il Eşbaşkanları, Yüksekova ve Van Barış Anneleri’nin aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede, 19 Ağustos siyasi darbeye karşı 42 gündür direndiklerini vurguladı.

Dede, "AKP-MHP ittifakının özellikle son 5 yıldır başta Kürt halkı olmak üzere tüm demokratik kesimlere, emekçilere, sosyalistlere yönelik geliştirilen politikaların devamı niteliğindedir” dedi.

Dede, “Bizim de 42'nci gününde devam ettirdiğimiz direniş genel olarak hukuksuzluğa, ahlaksızlığa, anti demokratik uygulamalara karşı geliştirdiğimiz bir direniştir. Bu sorun sadece HDP'nin değil, demokratik kesimlerin, birlikte özgür bir yaşamı umut eden tüm kesimler adına geliştirdiğimiz bir direniştir” diye ekledi.

Türk devletinin en itibarsız döneminden geçtiğine dikkat çeken Dede, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM İklim Zirvesi’nde yaptığı konuşmaya tepki gösterdi.

"Açıklamalardaki çelişkiler tüm kesimler tarafından eleştiriliyor ve ne yazık ki espri konusu haline getiriliyor” diyen Dede, hayatını kaybeden mülteci Kürt çocuğu Alan Kurdi’nin fotoğrafını paylaşan Erdoğan’a katledilen Kürt çocuklarını hatırlattı.

Hükümetin organizasyonu ile Amed İl Binaları önünde oturan ailelere de dikkat çeken Dede, özlem ve acıların dinmesi için onurlu bir barışa ve demokrasiye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Dede, HDP Eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a verilen tutuklama kararına da değindi: "Mesele Demirtaş meselesi değil, mesele Türk hukuk sisteminin itibarsızlaştırması meseledir"

Batman'da Cumartesi günü sanatçı Dodan'ın Kürtçe şarkı söylerken mikrofonuna polis tarafından el konulmasına da tepki gösteren Dede, "12 Eylül faşizmin hüküm sürdüğü yıllarda Diyarbakır Cezaevi'nde ‘Türkçe konuş çok konuş’ diyen zihniyetle ‘Türkçe şarkı söyle birinci ol’ diyen zihniyet arasında fark var mıdır?" diye konuştu.

Yüksekova'dan gelen Barış Anneleri adına konuşan Naciye İke, 42 gündür süren direnişi selamlayarak, “Ben demokratım diyenler bu haksızlığa karşı elini uzatsın. İrademiz elimizden alındı, bizler irademizle bu belediyeleri bin bir zorlukla kazandık. Büyük zahmetler çektik. Bu kadar hakaret yetmez mi? Bu toplumdaki demokratlar bize destek versin. Şaşırdık ne diyeceğimizi bilmiyoruz. Biz bu toprakların insanlarıyız. Ben direnenlere başarılar diliyorum. Başarı bizimdir. Ne yaparlarsa yapsınlar mutlaka biz kazanacağız" dedi.

Konuşmaların ardından oturma eylemi sloganlarla sona erdi.